Добивът от слънчоглед в Пловдивско е с 20-30% по-нисък

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

Добивът от слънчоглед е с 20 до 30% по-нисък спрямо миналата година. Това показват първите измервания в началото на жътвата в Пловдивска област.

„Причината е във високите температури и сушата. На 26 юли бе последният дъжд в областта и оттогава до вчера, когато падна 1 литър на кв. м. в община Раковски, и по 4-5 литра в други райони, горещините и безводието изсушиха семената в питите“, обясни Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.

Някои зърнопроизводители имат проблеми и със жътвата, тъй като юлският дъжд е бил съпроводен от силен вятър, който е съборил стеблата и тези дни комбайните са затруднени с прибирането на слънчогледа.

„Сега оставаме в очакване на валежи, които да ни помогнат да подготвим почвата за следващата реколта рапица и житни. В момента земята е твърда като камък“, каза още той.

Недобрата реколта от слънчоглед не изглежда фатална за зърнопроизводителите, тъй като добивите от житните култури и рапицата бяха повече от очакваните. „В нашия сектор е така – на 4-5 години се случва една наистина успешна година. И като добиви, и като цена. Справедливо е цената на зърното да е по-висока, тъй като през 2021 г. всичко поскъпна – торове, горива, рента, семена, фонд „Работна заплата““, изброи Людмил Работов.

 

 

Leave a Comment