Съюзът на говедовъдите призова евродепутатите да гласуват против забраната за употреба на антибиотици

Българската организация подкрепя петицията на колегите си от Германия

ветеринариНационалният съюз на говедовъдите в България (НСГБ) се обяви в писмо до европейски и български институции против забраната на антибиотици във животновъдните ферми.

Писмото е адресирано до българските евродепутати, председателя на парламентарната земеделска комисия Пламен Арбовски, служебния аграрен министър Христо Бозуков и директора на БАБХ Христо Вълчанов с молба за подкрепа.

НСГБ пита какво ще правим с болните животни, когато голямата редукция на антибиотиците, които се прилагат в животновъдните обекти, стане факт. Според съюза това ще отприщи куфарната търговия с лекарства, които ще се внасят от съседни държави – нечленки на ЕС.

Съюзът на говедовъдите припомня, че Федералната асоциация на практикуващите ветеринари – Германия, започна да събира подписи от собственици на животни от всички животински видове срещу мащабната забрана за употреба на много антибиотици, използвани за лечение на животните.

Прочети още: Немските ветеринари започват кампания против забраната на ЕС за антибиотици

„В навечерието на окончателното гласуване в Брюксел в средата на септември събраните подписи ще бъдат предадени на германските депутати в Европейския парламент“, се казва в писмото.

НСГБ заявява, че ще подкрепи петицията на Германия, тъй като счита, че забраната на доста от най-ефикасните антибиотици е в противодействие на хуманното отношение към животните. „Тогава много болести не биха могли вече да се лекуват адекватно“.

Доказано е, че само около 5% от резистентността към антибиотици идва от животновъдството, посочват говедовъдите.

Те предричат драматични ефекти върху терапията на животни. „Много бактериални инфекции при животни ще бъде невъзможно да се лекуват. Това би имало също значително въздействие върху хуманното отношение към животните при кучета, котки, коне и селскостопански животни“, пише в обръщението.

„Нашите животновъди не искат да се връщат към номадския начин на отглеждане на животните /което оцелее/, нито към рецептите на баба за лечение“, пише на финала за писмото, което е подписано от председателя на организацията Димитър Зоров и от изпълнителния директор Михаил Михайлов.

Leave a Comment