Лоши резултати при житните във Франция и Германия

Хлебната пшеница на Франция ще се продаде като фуражна заради недобро качество

трактор с ремарке по жътваНай-големият в ЕС производител и износител на пшеница – Франция, очаква тазгодишното производство да е само 34,93 милиона тона. То е под средната стойност за последните 10 години. Причината е в проливните и чести дъждове почти през цялото лято.

Перспективите за по-слаба реколта от Франция, плюс свиване на предлагането от Русия, Канада и САЩ, наскоро тласнаха европейските цени на пшеницата до нови върхове.

Миналата година обаче френските фермери имаха още по-лоша реколта от 29,18 милиона тона поради факта, че площта беше много по-малка, отново заради времето.

Нито обемът на реколтата, нито средният добив, оценен на 707 кг/дка, не са достигнали средната стойност за последните десет години.

Качеството на пшеницата също е разочароващо. Делът на фуражното зърно в тазгодишната реколта бъде значително по-висок от миналата година. Голяма част от пшеницата, която първоначално е била предназначена за производство на брашно, ще се окачестви като фуражна поради много ниското си специфично тегло. Вероятно тази пшеница ще се изнесе на световния фуражен пазар, който е главно в Азия.

Производството на житни и рапица в Германия е по-ниско, търсенето на овес увеличи реколтата

И в Германия реколтата от зърнени култури се очаква да е под средната. Според текущите данни обемът на реколтата ще бъде 42,1 милиона тона. Това е с 2,7 процента по -малко в сравнение с предходната година, когато са ожънати 43,3 милиона тона, и 4,8 процента по-малко от средното за периода 2015 до 2020 г., съобщава Agrarheute.

Реколтата от зимна пшеница ще е около 3,5% по-ниска от предходната година. Очакванията са производството да е 21.4 милиона тона, въпреки че обработваемите площи са се увеличили с 4,4% в сравнение с предходната година.

Федералното министерство на земеделието оценява производството на зимен ечемик на малко под 9,0 милиона – след 8,8 милиона тона през предходната година.

За разлика от това, министерството вижда спад в производството на пролетен ечемик с 18 % до 1,6 милиона тона поради значително по-малката площ за отглеждане.

Докладът за реколтата за 2021 г. също отразява хранителните тенденции: Производството на овес е нараснало с 12,7 % в сравнение с предходната година. Причината за това е увеличеното търсене на овесени продукти. Конкретно това означава, че германските фермери ще ожънат 814 000 тона овес вместо 722 000 тона през предходната година.

При ръжта земеделското министерство оценява обема на реколтата да е 3,3 милиона тона, което е с 5 процента по-малко в сравнение с предходната година, когато е била 3,5 милиона тона. Причината за това е по-слабият добив

В общата реколта в маслодайна рапица се оценява на около 3,5 милиона тона (колкото бе и през 2020 г.), въпреки че обработваемите площи са се увеличили с около 5%. Добивът на площ обаче е 350 кг/дка и е почти 4,5 процента под този от предходната година. В сравнение със средното за годините от 2015 до 2020 г., спадът е цели 11,3 процента.

 

 

Leave a Comment