Проф. Бозуков обеща обезщетения за всички фермери, пострадали от градушката в Пловдивско

Христо Бозуков

Борбата с градушки не е изстреляла ракети заради прелитащ самолет на съюзническите сили

Служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков заяви днес в Пловдив, че министерството ще направи всичко възможно пострадалите от градушката земеделски производители да получат обезщетение.

Припомняме, че на 28 август, събота, след 19 часа градушка с големина на яйце, придружена от силен вятър, унищожи за 30-40 минути реколтите на хиляди производители на зеленчуци, плодове и ориз.

Прочети още: Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!

Христо Бозуков уточни, че очакваното обезщетение се отнася и за тези, които не са застраховали реколтата си.

Министърът не се ангажира с конкретни суми или процент от извършени разходи и пропуснати доходи от унищожената продукция.

„Ще видим какви са ни наличните средства и ще направим, каквото можем“, заяви пред Агро Пловдив Христо Бозуков.

Той обеща наказания за виновните, „ако има такива“.

Относно оранжерията от 60 декара в село Ръжево Конаре, министърът каза, че ще бъдат извършени оглед и оценка на щетите и „ще се види какво може да бъде направено“.

На въпроса дали е станало ясно защо служителите на Изпълнителната агенция за борба с градушките са получили заповед да не стрелят с ракети срещу градоносната облачна маса, проф. Бозуков отговори, че въпросът вече е изяснен между него и министъра на отбраната.

Имало е важен международен полет на транспортен самолет над района по времето, когато е трябвало да се стреля. Затова е издадена заповед да не се обработва облачният фронт, нанесъл тотални поражения върху полетата.

„Нали знаете какво би се случило, ако свалим съюзнически самолет“, попита министърът.

„Градоносният облак и бурята не са пречка за транспортните самолети“, заяви той, като уточни, че не знае откъде е идвал аеропланът.

Христо Бозуков допълни, че полетът не е планиран от съвместната българо-американската летателна тренировка „Тракийско лято 2021“.

Днес Христо Бозуков ще се срещне с пострадалите от бедствието земеделски производители.

 

Leave a Comment