Аграрният университет започна учебната 2021/2022 г. първи в страната

Паметна плоча на Атанас Скатов – алпинистът-веган, покорил най-високите върхове на планетата, бе открита в присъствието на бащата Георги

учебна година АУ Аграрният университет в Пловдив започна учебната година от днес, 30 август, първи в страната. На официалния старт присъстваха служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков, представители на общинската и областната управа в Пловдив, на Селскостопанска академия, на други ВУЗ в града, ген. Явор Матеев, дипломати, представители на аграрния бизнес и други.

Ректорът на университета проф. д-р Христина Янчева приветства първокурсниците с думите, че стават възпитаници на учебно заведение със 76-годишна история, което е с утвърден национален и международен авторитет. Тя припомни високата оценка от 9,61, дадена на университета от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Ректорът разказа, че Аграрния университет разполага с модерно обзаведени лаборатории и учебни зали, с учебни полета с уникална колекция и наред с висококвалифицираните около 200 преподаватели, често кани публични лектори – партньори на Алма матер.

По програмата Еразъм+ АУ е в сътрудничество със 130 институти в 24 европейски държави.

Зелените технологии, биоразнообразието, адаптирането на селското стопанство със заложените цели в стратегията „От фермата до трапезата“ са във фокуса на университета.

Представители на агробизнеса бяха част от гостите на тържеството

Представители на агробизнеса бяха част от гостите на тържеството

„За втори път започваме учебната година в сложна епидемиологична обстановка“, каза ректорът, с което обясни ранното откриване на учебната година. Преподаватели уточниха по-късно, че така ВУЗ се опитва да удължи присъственото обучение, в случай че отново се наложи локдаун в страната.

Програмите на 4-те факултета на АУ вече са публикувани на интернет страницата и са за периода 30 август – 3 декември 2021 г.

Земеделският министър Христо Бозуков, който също е възпитаник на Аграрния университет, се обърна към студентите с думите: „Бъдещето е във вашите ръце“. Той заяви, че в системата на Министерството на земеделието, храните и горите има нужда от млади и висококвалифицирани служители с дипломи от университета.

„Добрите перспективи пред вас са много и ви желая да се възползвате от тях“, каза на студентите министърът.

Той връчи и студентската книжка на първокурсничката Биляна Багрянова, което е приета с най-висок бал.

Аграрен университет АУ

Биляна Багрянова получи студентската книжка от министъра

Биляна Багрянова получи студентската книжка от министъра

При официалното откриване по традиция трима от абсолвентите предадоха кошницата на плодородието на трима от първокурсниците.

паметна плоча Атанас СкатовДнес официално бе открита и паметна плоча на високопланинския алпинист Атанас Скатов, който загина на 5 февруари 2021 г. при връх К2.

Наско Скатов е възпитаник на Аграрния университет и е първенец на випуск 2001 в специалността „Растителна защита и агроекология“. Бащата Георги Скатов разказа пред паметната плоча, поставена при входа на спортния комплекс, за Наско. „Той се радваше на водата, която пие, на всеки плод, както и на тези, които намираше в планината,“ каза той, припомняйки, че Наско Скатов бе убеден веган и единственият веган, изкачил 11 пъти високи над 8000 м върхове на Земята.

бащата на Атанас СкатовРъководителката на секцията по спорт доц. Таня Колева показа постер, който Наско Скатев бе подарил на университета през 2015 г. – снимка с университетското знаме, забито на връх Манаслу.

Подаръкът на Наско за АУ

Подаръкът на Наско за АУ

 

Leave a Comment