Бозуков каза „Извинявайте“ на пребитите от градушка, те загубиха надежда

Засегнатите ще заведат колективен иск срещу Изпълнителната агенция за борба с градушките
Снимка на МЗХГ

Снимка на МЗХГ

Служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков посети днес първо Ръжево Конаре, за да говори с пострадалите от унищожителната градушка на 28 август производители на зеленчуци и плодове.

„Министърът каза: „Извинявайте, имаше забрана да стреляме срещу градушката. Извинявайте!““, разказаха земеделците.

Посещението на министъра не вдъхна кураж на пострадалите, които останаха в разгара на прибирането на полската продукция без добиви и без доходи.

Прочети още: Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!

Нищо конкретно относно обезщетението и начина, по който ще бъде изчислено, не чуха стопаните, освен че ще бъдат компенсирани в размер на извършените разходи по закупуване на семена, торове и други.

Те обаче не научиха какъв процент ще е този размер? Различен ли ще е той за застрахованите и незастрахованите? Правителството ангажирало ли се е с трагедията на земеделците? Какви са шансовете еврокомисарят Войчеховски да се съгласи българските производители да се възползват от резерва за кризи на ЕС?

Това, което бе съобщено, е, че министерството разполага с 5 милиона лева от бюджета на Държавната помощ за компенсиране на щети от природни бедствия. Министърът каза още, че при необходимост ще се търсят варианти за увеличение на бюджета на схемата. Освен това въпроса за компенсиране на българските производители ще бъде поставен пред комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на предстоящия Съвет на министрите.

Припомняме по какъв ред се изплаща държавната помощ при природни бедствия. Тя компенсира до 80% от производствените разходи за отглеждане фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20%.

Земеделски производители, които не са застраховали площите си, могат да разчитат на 50% от полагащата се помощ за съответната култура.

Като се знае, че в района на Ръжево Конаре е потрошена напълно стоманено-стъклена оранжерия с 60 декара покрита площ, чиито разходи само за закупуване на стъкла и поставянето им са близо 1 милион лева, става ясно, че 5-те милиона лева държавна помощ няма да са достатъчни.

Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Щетите от градушката върху оранжерията в Ръжево Конаре

Владимир Величков, който е един от управляващите пострадалата оранжерия, припомни, че фермерите ежегодно плащат процент от схемите за директни плащания, ако получават субсидии, които надвишават левовата равностойност на 2000 евро. За 2020 г. този процент е 2,9. Удържаните средства по механизма за финансова дисциплина отиват за попълване на резерв за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

 

Ако този резерв не е изчерпан през годината, част от внесените от фермерите средства им се възстановяват. Така например за 2019 г. ДФЗ върна близо 19 млн. лв. на 36 хиляди наши земеделци.  

Ето защо е важно земеделският министър Бозуков да поиска от Европейската комисия да отвори резерва за българските производители от Пловдивска област.

Още повече, че загубите им са заради натовски транспортни самолети, извършващи полети точно когато Агенцията за борба с градушките е трябвало да се погрижи за спасяване на продукцията на полето.

Прочети още: Проф. Бозуков обеща обезщетения за всички фермери, пострадали от градушката в Пловдивско

„Това че министърът се извини, може от човешка гледна точка да е добре, но ние оставаме с пораженията си и с липсата на яснота какво обезщетение ще получим“, каза Владимир Величков.

Панчо Груев

Панчо Груев

Панчо Груев, който отглежда пипер и патладжан върху 300 декара, призна, че срещата с министъра не му е вдъхнала надежда. „Наскоро в Христо Милево падна градушка пак заради прелитащи самолети. А хората, които останаха без продукция, бяха обезщетени с по 200 лева. Ако и на мен ми дадат 200 лева, все едно ме убиват“, каза той.

Той не вярва, че държавата ще протегне ръка на земеделците. „Ще дадат нещо минимално и това ще е. А ние да се оправяме, както можем“, предрича той.

Според Величков пък от следващата година застрахователите няма да сключват договори с оранжерийни производители. „Защото опасностите от градушки в страната ще останат големи, а обезщетяването на оранжерии за счупени стъкла е в огромни размери. За 2-3 хиляди лева цена на застраховката, те трябва да преведат 300 000 лева, каквато в момента е максималната сума. Аз съм готов да платя и 10 000 лв. за застраховка, но компаниите със сигурност ще ми откажат. Защото рисковете от градушки са високи. Над страната е пълно с прелитащи самолети, заради които агенцията за борба с градушките ще е с вързани ръце.“

Той се пита още как бенефициент по мярка 4.1, получил средства за създаване, разширяване или реновиране на оранжерия, ще може да спази изискванията на ДФ „Земеделие“ за задължителна застраховка на обекта, след като застрахователните дружества няма да искат да подпишат договор.

Това, което е ясно и без министъра да го каже, е, че ударените стопани трябва да подадат заявления в общинските земеделски служби. Те на свой ред ще направят огледи и ще опишат щетите. След това ще започне дългото чакане за определяне на размера на компенсации. Христо Бозуков каза, че земеделците трябва да се въоръжат с търпение до края на годината, когато ще получат обезщетенията. Колко ще са? „Ще видим … “

Заради пълната мъгла относно компенсирането на щетите, част от пострадалите се подготвят да заведат колективен иск срещу ИА за борба с градушките. Това е само, за да се успокоят, че правят нещо, за да се разминат с фалита.

Иначе министър Бозуков обяви, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час. „Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, каза аграрният министър.

Leave a Comment