Градушката повали под вода неузрелия ориз в Раковски. Щетите само на един производител са за почти 1,5 милиона лева

Натовските учения силно за затруднили и растителната защита със селскостопанска авиация тази година

ориз градушка

Убийствената градушка в събота, 28 август, засегна фатално и оризовите полета в община Раковски.

„Градушката, придружена от буря, започна от 19:18 и продължи до 20:12 часа. Беше с големина между орех и яйце. Очука класовете, пречупи и стеблата. Зърната бяха във фаза „млечна зрялост“. По-леките се държаха на повърхността на водата, тези, които бяха по-узрелите и тежки бяха като дебел килим под водата. Имаше сигурно 300 кг на декар потопен ориз.“

Това разказа Иван Кръстев от фирма „Крис Агро“ООД.

Земеделското дружество отглежда 3800 декара ориз в землищата на Раковски, Маноле и Рогош.

В събота вечерта уредът за измерване на валежа е отчел 53 литра, то това не е съвсем точно, тъй като е имало силен вятър.

Днес Иван Кръстев не е успял да се срещне с министъра, въпреки желанието му да разкаже как градушката е помляла всичко – и ориза, и вложените средства, и грижите в продължение на 3-4 месеца. Зърното е изпопадало, а там където класът е останал цял, стеблото е пречупено и няма никаква надежда да се изправи. След седмица счупените растения ще изсъхнат, защото не могат да се хранят.

Растителната защита тази година е била изключително трудна за прилагане, защото непрекъснато е имало забрани за полети на селкостопанската авиация. Причината: чести натовски учения и прелитане на военни самолети. „Нещо, което преди ставаше за два дни, тази година ни отнемаше по 8. В предишни години винаги успявахме да се разберем с българската авиация и да си направим взаимни отстъпки. Сега обаче получавахме по 2-3 часа на денонощие разрешение за полети на селскостопански самолети“, поясни Иван Кръстев.

Оризопроизводителят каза, че скоро е направил сметка за разходите на декар ориз досега. Те са по 385 лева на декар. Тук влизат поливната вода (62 лева), обработки, торене растителна защита, ренти, труд. Така общо само разходите на „Крис Агро“ са 1 463 000 лева.

„В последните години рентите за ориза скочиха много. Вече плащаме по 150-180 килограма на декар.“

В добавка на бедствието от градушка, цената на арпата е изключително ниска – 58 лева, а миналата година е била 70. „Затова държим на склад 4000 тона миналогодишна продукция и чакаме пазара да се нормализира“, поясни Кръстев.

Производителят от Раковски допълни, че не е успял да се срещне с министър Бозуков, защото е било предизвестено, че той първо ще отиде в стопанството на Фабрицио Фрески. Италианецът отглежда върху хиляди декари домати и ориз. Обикалянето на полетата, за да се видят щетите, вероятно са отнели много време.

От землището на Раковски не е изстреляна и една ракета нито преди, нито по време на градушката.

Както вече се знае, забраната за обработване на градоносните облаци е била заради прелитането на съюзнически самолети.

„Разбира се, че хората са по-важни от земеделската реколта“, съгласи се Иван Кръстев. Но допълни, че трябва нещо да се направи, за да не страдат земеделците. Техният поминък и бизнес става все по-труден и дори невъзможен заради постоянните военни учения.

Производителят знае, че посочените от министъра 5 милиона лева, с които министерството разполага, за да компенсира щетите от съботната градушка, няма да стигнат. Негов колега, който отглежда пипер, му е казал, че разходите му са 900 000 лева. И тук става въпрос само за един зеленчукопроизводител от множеството в обруления район от Ръжево Конаре до Раковски.

Той ще подаде заявление до общинската земеделска служба, но няма надежда, че фирмата ще получи нормална компенсация.

Прочети още: Бозуков каза „Извинявайте“ на пребитите от градушка, те загубиха надежда
 Проф. Бозуков обеща обезщетения за всички фермери, пострадали от градушката в Пловдивско
Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!

 

 

 

Leave a Comment