Фермерът Красимир Кумчев очаква скоро земеделските компенсации от застраховател да станат до 1000 лв./дка

Красимир КумчевПопитахме фермерът Красимир Кумчев, който редовно застрахова продукцията си, какви са компенсациите, които се изплащат при природни бедствия.

Пловдивският производител на плодове и зеленчуци обясни, че равнището на компенсации, договорено между министерството и застрахователите, е изключително ниско.

Компенсациите при застрахователни събития са с таван 500 лева на декар. Тарифното число, по което плаща фермерът, е 6% от тази сума или 30 лева. От тях държавната помощ от страна на министерството е 65%. „С други думи, производителят брои едни 11 лева за декар, които са нищо разход, но и да иска, не може да застрахова продукцията си за по-голяма сума и да получи помощ от МЗХГ“, посочи фермерът.

Той добави, че стопаните, които не застраховат продукцията си при тази ниска цена на декар, правят огромна грешка. „Производителите дават на работниците 11 лева за два часа труд. Толкова ли не могат да заделят тази сума, за да са по-спокойни, след като стоката им е под открито небе“, попита той.

Според Красимир Кумчев е редно министерството да промени наредбата за земеделското застраховане и да вдигне тавана до 1000 лева. „Това означава, че ако за някое производството отиват по-малко разходи, стопаните ще могат да изберат да бъдат обезщетени с 400, 500 или 800 лева, ако искат. Но тези, които имат по-високи разходи, ще застраховат за 1000 лева компенсации при 100% щети“, уточни той.

Друго, което задължително трябва да се промени, е начинът на компенсиране на производителите от страна на аграрното министерство. „Не може да се плащат компенсации само при 100% провалена реколта. Безумие е, ако реколтата ти е унищожена на 99% да не получиш нищо“, смята фермерът.

Красимир Кумчев поясни още, че е говорил с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие – Разплащателна агенция, да инициира промяна на нормативите, за да може ситуацията да се нормализира още от следващата година. Производителят добави, че очаква това да се случи в най-скоро време. Според него по този начин интересът към застраховането рязко ще се повиши.

Leave a Comment