Земеделската комисия в НС обсъжда намаляването на ДДС за плодове и зеленчуци на 9%

Законопроектът предвижда вдигане на тавана за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 165 000 лв.
ябълки тържищеДнес в 16 часа Земеделската комисия в Народното събрание (НС) ще изслуша аграрния министър  проф. Христо Бозуков относно прилагането на Европейската стратегия за горите и пътната карта за изпълнение на Стратегическия план на България, който ще се прилага през периода 2023-2027 г.
По-късно комисията ще обсъди и внесеното от депутати на „Има такъв народ“ предложение за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).
Законопроектът за изменение и допълнение на ЗДДС предлага ставката на ДДС за доставка на плодове и зеленчуци да бъде намалена на 9%.
Друго предложение е свързано с увеличаване на тавана, след който регистрацията по ДДС става задължителна, от 50 000 лв. на 165 000 лева.
Предлага се още изменение на друг текст, който гласи, че регистрацията по ДДС не е задължителна, когато общата стойност на облагаемите вътрешнообщностни придобивания (в рамките на територията на ЕС – б.р.) за текущата година не надвишават 20 хил. лева. В проекта тази сума е увеличена на 65 000 лв.

Leave a Comment