80% от работодателите покриват допълнителните разходи на служителите при работа от вкъщи

офис

61% от фирмите и 76 на сто от заетите очакват отделни бизнеси да преустановят работа през последното четиримесечие на 2021 г.

Днес ManpowerGroup България обяви резултатите от своето проучване „Четвъртата вълна на COVID-19” в което 185 компании и 366 служители от всички бизнес сектори и региони на страната споделят своите очаквания и опасения, свързани с евентуална нова ситуация, повлияна от епидемията.

Данните показват, че 61% от работодателите и 76% от заетите очакват отделни индустрии и бизнес функции да преустановят дейност през последното четиримесечие на годината. Единствените сектори с оптимистична прогноза са „Информационни технологии”, „Аутсорсинг на бизнес процеси”, „Консултантски услуги” и „Търговия и бързооборотни стоки” (под 5% от респондентите), а най-големи притеснения от евентуално затваряне споделят организациите (75%) и служителите (50%) в сектор „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство”. 

Други ключови резултати от проучването:

  • При евентуално затваряне 31% от работодателите планират да пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск, 10% биха съкратили персонал и само 6% обмислят намаление на месечните възнаграждения и допълнителните придобивки. В същото време цели 43% от анкетираните служители смятат, че нови мерки във връзка с разпространението на COVID-19 ще повлияят на доходите им под формата на по-ниска заплата или по-малко бенефити, една трета от тях се опасяват, че ще бъдат пуснати в принудителен отпуск, а 30% се страхуват, че ще загубят работата си.
  • През последното четиримесечие на годината 60% от организациите планират да използват хибриден работен модел. 12% смятат да оставят избора за работа от офиса, от разстояние или и двете изцяло на своите служители, докато 41% от тях искат сами да определят дали и кога да работят в офиса и/или от разстояние.
  • 80% от анкетираните компании покриват допълнителни разходи на своите служители при работа от разстояние, като осигуряват офис оборудване (напр. принтер, скенер, офис стол) или възстановяват суми за месечен интернет абонамент. Много малък брой организации поемат и други разходи, напр. за комунални услуги.
  • 23% от компаниите, които са претърпели финансови загуби, очакват да се върнат към оптималното ниво на своите печалби около средата на 2022 г., а 15% вярват, че това ще се случи в края на следващата година. В същото време близо 40% от анкетираните служители споделят, че не са отчели отрицателно влияние върху доходите си от труд, а други 12% — че има такова, но те вече са се нормализирали.
  • Повечето работодатели (62%) не очакват съществени промени в броя на заетите до края на годината, докато други 24% планират да увеличат числеността с 5-10%. Една четвърт от тях са IT компании, други 22% — производствени, и 15% оперират в сектор „Търговия и бързооборотни стоки“. Компаниите, които споделят планове за увеличение с повече от 10%, са 7% от всички анкетирани работодатели и те оперират основно в секторите „Здравеопазване и фармация“, „Аутсорсинг на бизнес процеси“ и „Информационни технологии“.

 

Leave a Comment