Как оцеляват сред COVID-19 малките фермери на Азербайджан

Тахмина Исаева

Тахмина Исаева приготвя сушени плодове, които се сервират с традиционния за страната чай

Година преди да започне пандемията COVID-19 в страната, Тахмина Исаева от региона Загатала в северозападен Азербайджан стартира собствен малък бизнес за производство на сушени плодове в кухнята си.

„Първоначално прибирането на сушени плодове беше просто хоби. Поставихме плодовете върху поднос, с място между тях за циркулация на въздуха, след което оставихме тавата на слънце за няколко дни. Това е нашият традиционен метод и целият процесът отнема много време “, казва Тахмина.

„Работата вървеше добре и моите познати станаха първите купувачи. През годината приготвих почти 300 килограма сушени плодове. Не беше лесно, защото трябваше да направя всичко сама: да набера ябълки, сливи и смокини от нашата градина или да купя плодове на пазара “, признава Тахмина.

През 2019 г. Женският ресурсен център на региона Загатала предостави на Тахмина сушилня за плодове за развитието на нейния бизнес. Малко след това избухна пандемия. Въпреки факта, че ситуацията се отрази негативно на доходите й, Тахмина реши да се възползва от тази възможност да научи нови методи и да изведе бизнеса си на ново ниво. Сега тя е първият производител на сушени плодове в селото си.

„Пандемията удари бизнеса ми силно, тъй като хората имаха по -малко пари. Но не се обезсърчих. Вместо това започнах да мисля как да подобря дейността си и започнах да създавам производство с участието на други жени. Освен това искам да получа сертификат за качество на моите продукти. да увелича продажбите „, отбелязва Тахмина.

Културата на консумация на зеленчуци и плодове

Зеленчуците и плодовете играят важна роля в културата и икономиката на Азербайджан. Разнообразният климат в страната позволява прибиране на реколтата през цялата година. Различни местни празници са ориентирани към началото на реколтата на много от тези плодови и зеленчукови култури, което подчертава тяхното значение за населението на страната и националната икономика.

Според Държавния комитет по статистика на Азербайджан обемът на износа на градинарски култури през 2020 г. възлиза на 607,7 милиона долара, а миналата година се равнява на една трета от общия износ на страната, който не е петрол. Плодовете също са част от традиционната култура на пиене на чай в Азербайджан. Независимо от времето на деня, домакините винаги гощават гостите си с чай, придружен от сушени плодове с ядки и разнообразие от домашно приготвени конфитюри.

Иновации и традиции

Джалал

Джалал Алекперов отглежда домати и ягоди

Зеленчуците и плодовете също играят особено важна роля в живота на друг млад азербайджански фермер, Джалал Алекперов, от региона Самух в северозападен Азербайджан.

Семейство Джалал е в бизнеса от много години и разчита до голяма степен на традиционните производствени методи. Въпреки това като представител на ново поколение Джалал се стреми да въведе иновативни подходи, използвайки нови методи и технологии за подобряване на производството.

Въпреки че зеленчуците традиционно се отглеждат на открито, оранжериите се използват от по-младото поколение фермери. С отглеждането на зеленчуци в оранжерии те успяват да контролират по-добре процеса на растеж, отколкото при отглеждане на открито и следователно могат да получат по-високи добиви, да осигурят по-добро качество на продуктите и по-ефективно да използват ресурсите.

През последните 10 години Джалал успя да разшири фермата си, като отглежда домати и ягоди в оранжерии.

„Научих много, от отглеждане на култури до борба с вредителите. Благодарение на тези умения успях да увелича добива и рентабилността на моята ферма “, казва Джалал, отбелязвайки, че сега споделя тези знания с други фермери, получени отчасти чрез полеви обучения на ФАО. „Никой не е изолиран; ние се подкрепяме, особено по време на настоящата пандемия.“

Както в случая с Тахмина и други фермери по света, пандемията от COVID-19 създаде много трудности за Джалал. Карантинните мерки доведоха до недостиг на работна ръка. Спадът на доходите доведе до намаляване на потреблението, което пък свали цените на зеленчуците и плодовете. Ограниченията за достъп до пазара също предизвикаха спад в продажбите.

„По време на пандемията задачата за гарантиране на продоволствената сигурност стана критична, особено като се има предвид, че лекарите препоръчват здравословна диета и ежедневна консумация на зеленчуци и плодове. Ние, фермерите, сме като полк, борещ се с COVID-19 и вярвам, че излизаме победители от война “, заключава Джалал.

Иса Алиев има своя рецепта за приготвяне на сладко от зелени орехи

Иса Алиев има своя рецепта за приготвяне на сладко от зелени орехи

Друг жител на региона Загатала, Иса Алиев, също има успешен бизнес в производството на домашно сладко от ягоди, круши, череши и дори листенца от чаена роза. Но сладкото от зелени орехи е особено популярно сред клиентите му.

Че ореховите ядки приличат на миниатюрен мозък може да е съвпадение, но изследванията показват, че орехите действително могат да имат положителен ефект върху умствените постижения. Орехите са източник на здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали и могат да се използват в много ястия, включително азербайджанско сладко, чиято техника Иса е усвоил до съвършенство.

„Това е основният ни бизнес“, казва Иса. „И това е доста печеливш бизнес, но самият процес е наистина много дълъг и сложен, отнема до 15 дни, за да получите крайния продукт.“

Орехите се събират за конфитюр, докато черупките им, разположени под кората, все още не са се втвърдили, а вътрешността има зеленикав цвят и е лесна за рязане. Обелените орехи се накисват за 10 дни във варова вода и често се измиват, за да се премахне горчивината, характерна за незрелите орехи. След това орехите се сваряват четири пъти в захарен сироп с карамфил или кардамон. Зелените ядки придобиват тъмнокафяв цвят и вкус на фурми.

„Въпреки че по време на пандемията бяхме принудени да намалим производството пет пъти на фона на намаляване на покупателната способност на населението, ние не се отказахме“, отбелязва Иса. „В Азербайджан традиционно чаят се сервира със сладко, така че търсенето на нашите продукти ще се възстанови. „

За да подобрят ефективността на своите методи и производство, Тахмина, Джалал и Иса работят с ФАО, като участват в различни проекти в цялата страна. Един от проектите на ФАО, подкрепен от Европейския съюз, има за цел да помогне на местните хора да популяризират селскостопански продукти по целия свят, като създаде възможности за чуждестранен агротуризъм.

В Азербайджан и други страни по света ФАО работи със семейно земеделие с акцент върху обучението и прилагането на методи за подобряване на ефективността на производството, увеличаване на достъпа до пазара и осигуряване на продоволствена сигурност и хранене. 

„Цялата храна, която имаме, винаги е била произведена, засадена, събрана, прибрана или транспортирана от някого. В навечерието на Световния ден на храната на 16 октомври благодарим на тези герои #FoodFront, които въпреки обстоятелствата продължават да осигуряват храна на своите общности и на света като цяло. Има безброй начини да станете герой от храната във вашата общност и сега е чудесен момент да започнете. Нашите действия са нашето бъдеще“, отбелязват от ФАО.

Leave a Comment