Запасите на риба в Черно море се топят, констатира ЕК

Средствата за рибарство за България няма да се променят през 2014-2020 г.
Черно море

Рибата в Черно море намалява

Съобщение на Европейската комисия, прочетено днес в Брюксел, констатира, че състоянието на рибни запаси в Черно море се влошава. На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство се обсъждаше нов  Зам.-министър Валентина Маринова, която присъстваше на срещата, обясни, че запасите в Черно море не се изпълзват устойчиво от трети страни. Тя посочи, че България и Румъния полагат усилие за постигане на рибния баланс, но очевидно това не се отнася до всички държави, които имат крайморски територии. Другите 4 страни, които граничат с Черно море са Грузия, Русия, Турция и Украйна.

Зам. -министър Маринова изрази загрижеността  на България по проблема с намаляващите рибни запаси, съобщават от пресслужбата на министерството. „Необходимо е да се работи по осигуряването на равнопоставеност между всички страни в черноморския басейн“, бе категорична тя. Г-жа Маринова изтъкна, че съобщението не трябва да отваря възможност  за пристъпване към намаляване на риболовните възможности на България.   

Относно регламента за новия Европейски фонд за морско дело и рибарство, Валентина Маринова поиска България да бъде третирана по други критерии и като държава с повече опит в усвояването на средства.

 В документа, отразяващ общия подход, обаче искането на България не бе удовлетворено.

От заседанието стана ясно, че съгласно предварителния график, Европейската комисия ще представи конкретното законодателно предложение за риболовните възможности за Черно море през месец ноември тази година.

Leave a Comment