Климатологът д-р Христо Попов: Няма застрашени от изчезване селскостопански култури, но ареалите се изместват

Снимка на тв Блумбърг България

Снимка на тв Блумбърг България

„Със сигурност ще имаме проблеми в отглеждането на така наречените зелени култури заради горещите вълни. С повишените температури „припламването“ на пшеницата намалява кaчеството на зърното, а при царевицата сe разпукват самите зърна.“ Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria климатологът д-р Христо Попов.

„Когато имаме повишена температура, горещите вълни и студените фронтове водят до градушка, която унищожава всичко след себе си“, посочи още от неблагоприятните последици за земеделието той.

На този етап няма селскостопански култури, застрашени от изчезване, но ареалите на отглеждане им се преместват. Култури, които са били характерни за Северна Африка вече се отглеждат в Южна Европа, а тези от южните части на континента се изместват по на Север. Все повече италианци отглеждат тропически плодове като авокадо и манго върху лозови земи. Френски компании за пенливо винo купуват парцели в Англия, за да отгледат сортовете си там, а в Русия и Канада земеделските земи се изместват на север в места, които някога са били покрити със сняг през цялата година.

Прочети още: Кирил Донов докара субтропика у нас, бере мандарини в двора си

Земеделските стопани разширяват ареала на цитрусовите плодове. „Както в Югозападна България се налага културата киви, която приемаме, че не е особено типична за нашата страна, но вече може да я приемем и за традиционна“, поясни той.

Климатологът допълни, че ареал като кюстендилската котловина, който не се приема като типичен лозарски, все повече започва да се развива по отношениe на студенолюбивите сортове лозя. В Северна Италия се наблюдава друга интересна тенденция – за отглеждане на все по-топлолюбиви сортове лозя.

Според д-р Попов с повишaването на температурите се увеличава и вегетационният период, който позволява в райони, в които е било възможно отглеждането на една култура, вече да се отглеждат две култури.

Д-р Христо Попов е убеден, че почти всяка държава ще усети климатичните промени.

„Нормално е най-големите държави да усетят промените в климата сериозно. Последните години в Китай се забелязва значително увеличeние в броя на наводненията, особено на река Яндзъ, както и преливането на Луанхъ. В Индия проблемът е голям, а също и в Бангладеш. За Южна Америка ефектите ще се усетят в по-малка степен, a относно крайбрежието на САЩ – щe се увеличава броят и интензивността на урaганите“, даде пример климатологът.

Leave a Comment