Търсенето на пшеница, дори и с лошото качество на френската, стимулира цените

Египет и Алжир купуват зърното на 340 до 356 долара за тон с включен превоз в цената

търговски корабПроблеми с качеството на европейската пшеница и продължаващото силно международно търсене продължават да стимулират цените на европейския и световния пазар.

Опасенията относно наличното предлагане през 2021 г. се увеличават на световния пазар, тъй като в Европа се потвърждава лошо качество на реколтата – особено във Франция. Освен това в Канада има катастрофални резултати от реколтата. Допълнителни корекции надолу има и за зърнената реколта в Русия.

В пристанищата оскъдното предлагане на пшеница с добри мелничарски качества ограничава експортната дейност, въпреки че многобройни пратки продължават да напускат Европа, тъй като международното търсене остава много силно.

Миналата седмица отново бе отчетена египетска покупка от 180 000 тона. От тях 60 000 тона дойдоха от Румъния и 120 000 тона от Украйна. Покупната цена е средно $340,45 на тон – включително разходите за товарен превоз. Това беше с 9 долара повече, отколкото в средата на август.

Алжир също купи голямо количество от пшеница в Европа миналата седмица. Според компанията Inter-Courtage, северноафриканците са купили от 390 000 до 460 000 тона пшеница за цени между $353 и $356,6 на тон, включително разходи за товарене и транспортиране, съобщава agrarheute.com.

Въпреки че произходът на пшеницата не е точно известен, „Франция вероятно участва в износа независимо от влошеното качество на зърното. Германия също е вероятно да се е справила добре, тъй като е донякъде по-малко засегната от проблемите с качеството“, казва анализаторската фирма Agritel.

До 29 август Европейската комисия отчита износ на френска пшеница за трети страни от 531 500 тона, 281 000 тона от Германия са били изпратени в трети страни, а 1,3 милиона тона от Румъния участват в световния пазар.

Цените на ечемика също възобновиха възходящата си тенденция в следствие на цените на пшеницата. Международното търсене отново набира скорост, докладват анализаторите. Европейските производители на фуражи обаче станаха по-предпазливи относно ечемика при закупуването – причината е повтарящите се проблеми с качеството. Ечемикът обаче губи и конкурентоспособност в Европа в сравнение с фуражната пшеница, налична в по-големи количества, смятат търговците.

Европейската комисия докладва за износ на ечемик от Франция на 641 500 тона до 29 август, 333 000 тона от Германия са били изпратени в трети страни, а 1,03 милиона тона от Румъния вече са експортирани също към трети страни.

Цените на пшеницата на европейския фючърсен пазар паднаха миналата седмица, но вероятно ще се покачат тази седмица, защото в САЩ има рязко поскъпване в петък при приключването на търговията.

Седмица по-рано пшеницата се търгуваше на европейския фючърсен пазар на малко под 244 евро на тон, а за декември беше обявена цена от 245 евро, но впоследствие тя намаля със 7 евро. За реколта 2022 г. на пазара на деривати бяха показани цени от малко под 217 евро.

На пазара на едро и експортното пристанище на Хамбург в петък беше котирана хлебна пшеница на 246 евро на тон, което също беше с 6 евро по-малко, отколкото в началото на седмицата. За декемврийската пшеница обаче в Хамбург в петък бяха предложени 251 евро на тон. Цените за фуражен ечемик на пазара на едро и експортното пристанище на Хамбург бяха 223 евро на тон в петък – това беше с 1 евро по-високо, отколкото в началото на седмицата.

За ръж от новата реколта търговците в Хамбург предложиха 221 евро тон.

На най-важния френски пазар на едро и експортно пристанище Руан в петък беше котирана хлебна пшеница на 245 евро на тон – цените на FOB за износ в Руан бяха 298,50 евро на тон. Фуражният ечемик е доставен в Руан за 227 евро на тон.

Leave a Comment