Днес е родена Преподобна Стойна – светицата лечителка

На 9 септември 1883 г. се ражда непризната от Църквата светица Преподобна Стойна. Тя е живяла само 50 години, тези които я познават, са се чудили как е доживяла и до тях. Сляпата лечителка и пророчица се е хранила като врабче – малко водица, малко трохици.

Преподобна СтойнаСтойна е родена в село Хазнатар, тогава в турско, днес в гръцко. Загубила е родителите си, когато е била съвсем малка, а на 7-годишна възраст се разболява от едра шарка и ослепява. Макар и дете, тя предпочита да се усамотява и да се свързва с невидимия свят.

На 16-годишна възраст сънува свети Георги и оттам нататък той не я напуска.

За пръв път проявява дарбата си на ясновидец точно след този сън. Тогава казва на чичо си: „Днеска ке копаме в дворо, ке извадиме едни работи“. Чичото копае, а отдолу излизат кандило и малка икона на свети Георги. На същото място Стойна моли да ѝ издигнат малък храм, в който да живее.

По време на Междусъюзническата война роднините ѝ решават да избягат към българските земи, а Стойна знае точно къде ще е нейния дом. Когато минават покрай Долна Сушица, днес село Златолист, тя казва, че там има църква на името на Свети Гьорги и, че иска да остане да живее в нея.

Така Петричкият край се сдобива с най-добрия и отзивчив лечител. Стойна приема по цял ден

църквата в Златолист

болни и нещастни хора и им помага. Въпреки че е сляпа и неграмотна, тя знае къде какви билки растат, кои потоци са лечебни, от какво да се пазят хората. Например, Стойна дава съвет на един от войниците да не се застоява в напуснати от бежанците домове, защото „това са плачени къщи“. Стопаните им са ги напуснали с много болка.

Светицата отказва пари, а подаръците раздава на други хора. Често, когато говори с посетителите си, обяснява, че „ей сега“ свети Георги е слязъл и се намира някъде между тях. Той ѝ казва как да помага и Стойна предава напътствията му.

За нея Ванга казва: „Стойна е три пъти по-високо от мене! Она целио живот го е страдала ката светица. Яз пийнувам, такива работи, а она нищо, ни месо е турила в уста, ни ракия, само водичка. А и светите работи она със свети Георги ги е правила.”

гробът на Преподобна СтойнаПреподобна Стойна е била облечена винаги в черно и често се е разхождала в двора на църквата нощно време.

Днес църквата в Златолист е най-забележителното и посещавано място в малкото селце. Гробът на Преподобна Стойна е в двора, а стаичката, в която е живяла светицата може да се посети от всеки. На огромния чинар до църквата, за който се говори, че е на 1000 години, е вързана люлка, на която сядат малки и големи. През по-голяма част от годината дворът е зелен и цъфти, а въздухът е прозрачен. Мястото е благословено, споделят посетителите. Малко преди селото има минерален извор с вода, за която се вярва, че е лечебна. Местните редовно го посещават, пълнят туби и шишета, а някои пият само от тази вода.

Въпреки че са минали 88 години от смъртта на Стойна, в селото говорят, че чудесата още се случват. Някои, които искрено са се помолили на гроба на Стойна и в църквата – на свети Георги, са прогледнали, други са се изцерили от болести, считани за нелечими.

Leave a Comment