Германия определи 250 млн. евро компенсации за фермери заради ограниченията в употребата на пестициди

Компенсациите са слаба утеха в сравнение с трудностите, произтичащи от забраната на продукти за растителна защита, коментират земеделски организации

биологична растителна защита - биоконтролНаредбата за приложение за растителна защита, изменена със Закона за защита от насекоми, влезе в сила с незабавно действие от вчера, 8 септември, в Германия. Наредбата налага ограничения в употреба на пестициди в защитени територии и ограничения при използването на глифозат в земеделието.

Преди да бъдат приети правилата за защита от насекоми, федералното и правителствата на провинциите се споразумяха за компенсационни плащания за засегнатите стопанства. Федералното министерство на земеделието (BMEL) обеща около 65 милиона евро от 2022 г. нататък, което ще трябва да бъде съфинансирано от провинциите.

Принципите на финансиране все още се координират между правителството и провинциите. Като цяло намерението е да се разпределят 250 милиона евро за защита от насекоми, съобщи немското издание topagrar.

Говорителят на селскостопанската политика на парламентарната група на ХДС / ХСС, Алберт Стегеман, призова провинциите да създадат необходимите програми, така че парите да стигнат до фермерите през 2022 г. „Окончателното проектиране на компенсаторните плащания за новите възможности за финансиране трябва да се осъществи бързо чрез съответните държавни комитети на провинциите, така че фермерите да имат сигурност“, каза той. Освен това всички провинции са длъжни да предложат новите възможности за финансиране на засегнатите земеделски производители.

Стегеман смята за успех на своята група наличието на компенсационни плащания и клаузи за отваряне на страната към новите правила за защита от насекоми. Засегнатите земеделски производители ще получат обезщетение за загуба на доход заради наложените ограничения.

Германската асоциация на земеделските стопани (DBV) също призова 16-те провинции да предприемат действия, когато пакетът за защита от насекоми влезе в сила. Те трябва да сключат споразумения за съвместни мерки за защита от насекоми заедно със селскостопанските сдружения в цяла Германия.

Това вече е постигнато в някои провинции.

Председателят на Вестфалско-липийската земеделска асоциация (WLV) Хубертус Берингмайер определи като „слаба утеха“, че ще има компенсация за трудностите, причинени от забраната за продукти за растителна защита. Все още не е ясно как трябва да се проектира това. Земеделските производители са в средата на сеитбата за следващата година.

 

Leave a Comment