Беритбата на грозде се измести с месец напред, червени и бели сортове узряват заедно

гроздобер

Тазгодишната реколта е по-качествена от миналогодишната, преценява инж. Красимир Коев

Климатичните промени изместиха тази година беритбата на винените сортове лозя с месец, месец и половина напред. В предишни години гроздето е било готово за беритба в началото на септември до към средата, а тази година стартът бе в началото на август. Това съобщи инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, пред тв Блумбърг България.

Друга аномалия, забелязана от него, е , че белите и червените сортове са узрели едновременно вместо, както е нормално, узряването на бялото грозде да предшества червеното. Това се вижда в Южна България.

Високите температури и сушата това лято са причина гроздето да не е наляло достатъчно сок в някои части на страната като в Югозападния район например. В доста от масивите там зреенето е спряло заради изсъхване на дръжките на чепките, които държат самия грозд, посочи Красимир Коев.

По данни на председателя на регионалната лозарска камера в Пирин около 30-35% от масивите в този региони имат поражения заради засушаването.

Като цяло обаче тазгодишната реколта от грозде ще бъде с добри захарни и качествени показатели. Тя ще бъде по-добра и като качество от 2020 г.

„В България всички земеделци са зависими от субсидиите, а не от пазара, коментира той подпомагането на лозарите. На запад е различно – хората са зависими от пазара. Те се интересуват каква продукция ще произведат, как ще я предложат на пазара, има ли търсене и конкурентен вид, коментира Красимир Коев.

Той напомни, че субсидията е насочена към това да се добавя стойност към печалбата, а не към производството. Конвергенцията, която ще се осъществи през 2027 година показва, че ще има изравняване на нивата на субсидиите на всички държави в ЕС.

 

 

Leave a Comment