Зам.-министър Явор Гечев се среща с пострадали от градушка утре в с. Калояново

Явор ГечевЗаместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев и екип от експерти на Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещнат със земеделските производители от Пловдивско, които пострадаха от градушката, паднала в края на месец август 2021 г.

Събитието се организира от Община Калояново и ще се състои на 11 септември 2021 г. (събота), от 12:30 часа, в Киносалона към общината.

Целта е стопаните да бъдат запознати с финансовите инструменти и необходимите документи, които са нужни, за да бъдат компенсирани за нанесените им загуби.

Градушката на 28 август вечерта нанесе непоправими щети на реколтата от плодове, зеленчуци, ориз и слънчоглед в общините Калояново, „Марица“ и Раковски. Стоманено-стъклена оранжерия в с. Ръжево Конаре с покрита площ от 60 дка е с напълно изпочупени стъкла и с унищожена реколта от краставици. Пострадали са и полиетиленови оранжерии.

Седмица слез градушката от МЗХГ предложиха различни варианти на стопаните, чрез които да бъдат компенсирани.

Те трябва да избират между няколко схеми, като имат право на обезщетение само по една.

За да бъдат компенсирани по схемата за неблагоприятни климатични и природни събития обаче трябва в актуализацията на националния бюджет за 2021 г. да бъдат добавени поискани от земеделското министерство средства.

Днес все още продължава работата на парламентарната бюджетна комисия, която разглежда на второ четене предложенията. До момента не е разгледано поисканото увеличение за земеделието в размер на 110,5 млн. лв.

Leave a Comment