Депутатите одобриха допълнителни 85 млн. лв. за земеделието, от които 15 млн. за щетите от градушката

Народно събрание, НСДепутатите в бюджетната комисия одобриха 85 млн. лв. допълнителни средства за земеделието. От 15 млн. лв. ще са за компенсиране на щетите от градушката, която падна на 28 август в три общини в област Пловдив и унищожи зеленчуци, плодове, ориз и слънчоглед, както и голяма стоманено-стъклена оранжерия в с. Ръжево Конаре, както и по-малки полиетиленови съоръжения.

Другите 70 млн. лв., колкото бяха поискани от браншовите организации за предотвратяване на последствията от Ковид-19, трябва да стигнат не само по това направление, но и да се използват за останалите цели на МЗХГ.

Припомняме, че министерството поиска при актуализацията на националния бюджет да бъдат предвидени допълнителни общо 110,5 млн. лв. за селското стопанство. От тях 70 млн. – за Ковид-19, а 40,5 млн. лева за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че при актуализацията на бюджета приходите и разходите са увеличени с по 500 млн. лв. и така приходите в хазната са предвидени на 2,5 млрд. лв., а разходите – 2,3 млрд. лв.

 

Leave a Comment