„Цялата тази земя беше зелена, а сега е пустиня“

Броят на дните в годината с по над 50ºС се е удвоил

Хората са изправени пред труден избор заради глобалното затопляне, тъй като пейзажът около тях се променя заради екстремните жеги, които правят сушата и горските пожари по-вероятни. Изменението на климата е важна движеща сила за опустиняването.

Фермерът от Ирак загуби поминъка и приятелите си и остана сам с тази "празна земя"

Фермерът от Ирак загуби поминъка и приятелите си и остана сам с тази „празна земя“

Шейх Казем Ал Кааби е пшеничен фермер от село в централен Ирак. Земята около него някога е била достатъчно плодородна, за да издържа него и съседите му, но постепенно е станала суха и безплодна.

„Цялата тази земя беше зелена, но всичко това изчезна. Сега е пустиня, суша.“

Почти всички хора от селото му са се преместили да търсят работа в други провинции.

„Загубих брат си, скъпи приятели и верни съседи. Те споделяха всичко с мен, дори смеха ми. Сега никой не споделя нищо с мен, аз съм просто лице в лице с тази празна земя.“

Броят на изключително горещите дни всяка година, когато температурата достига 50°C, се е удвоил от 80 -те години на миналия век, установи глобален анализ на Би Би Си.

Сега те се случват в повече области на света, отколкото преди, като представляват безпрецедентни предизвикателства за човешкото здраве и начина, по който живеем.

Общият брой дните с над 50C по света се увеличава през всяко десетилетие от 1980 г. Средно, между 1980 и 2009 г., температурите преминават 50C около 14 дни в годината.

Броят се е увеличил до 26 дни в годините между 2010 и 2019 г.

През същия период температурите от 45°C и повече са настъпили средно още две седмици в годината.

„Увеличението може да се дължи 100% от изгарянето на изкопаеми горива“, казва д -р Фридерике Ото, асоцииран директор на Института за промяна на околната среда в Оксфордския университет.

Дори под 50°C високите температури и влажността могат да създадат сериозни рискове за здравето.

До 1,2 милиарда души по света биха могли да се сблъскат с топлинен стрес до 2100 г., ако настоящите нива на глобално затопляне продължат, според проучване на университета Рътгерс в САЩ, публикувано миналата година. Това е поне четири пъти повече от засегнатите днес.

Leave a Comment