Близо 650 сигнала на фермери са постъпили в ДФЗ от юни до сега

„Близо 650 сигнала са постъпили във фонд „Земеделие от началото на юни до сега, като по тях са предприети съответните мерки. Част от тях са свързани с корупция и нередности, като някои вече са предадени на следствените органи“, заяви на брифинг днес шефът на ДФЗ Борис Михайлов. Най-честите оплаквания са свързани със забавяне на проекти и отказ на служителите да отговарят на въпроси. Той не уточни какъв е броят на сигналите, които са дадени на прокуратурата.

От ДФЗ работят по нова методика за определяне на доставната цена на продуктите по училищните схеми, като така ще се гарантират по-справедливи цени на продуктите. „Плащанията по схемите се извършват в срок, като няма никакво забавяне към стопаните“, добави Михайлов. От фонда се опитват да наваксат с проектите по подхода „Лидер“, по някои от които забавянето е било от 30 месеца. Той припомни, че бюджетът на 63 местни инициативни групи е бил увеличен общо с около 58 млн. лева.
За последните три месеца по ПРСР са изплатени над 114 млн. лева, като са подписани 181 нови договора за 63 млн. лева . Усвояемостта по програмата към момента е около 60%.

Leave a Comment