Седем държави от ЕС искат от Европарламента да одобри основни регламенти за ОСП

България, Хърватия, Румъния и Вишеградската четворка се затрудняват в разработването на стратегически планове заради липса на законодателни актове

Парламент на ЕСВ съвместно писмо министрите на земеделието на България, Хърватия, Румъния и страните от Вишеградската четворка (Чешката република, Унгария, Словашката република и Полша) призовават Европейския парламент да свика пленарно заседание възможно най-скоро за приемане на трите основни законодателни актове, свързани с новата Обща селскостопанска политика. Писмото е адресирано до председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Норберт Линс.

В документа, министрите оценяват приноса на Европейския парламент за постигането на предварителното политическо споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика още през месец юни тази година. Те изразяват своята убеденост, че е направена важна стъпка към един по-конкурентоспособен и устойчив европейски земеделски сектор.

В хода на подготовката на националните Стратегически планове е необходимо приемането на вторично законодателство – актове за изпълнение и делегирани актове, освен на основните регламенти и тяхната публикация в Официалния вестник на ЕК.

„Вярваме, че Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС имат обща политическа отговорност към европейските фермери“, посочват в заключение министрите в писмото.

Leave a Comment