Зелена стратегия на „Тракия икономическа зона“ може да влезе в Плана за възстановяване

Целта е до 2040 г.индустриалните зони около Пловдив да станат 100% въглеродно неутрални
Пламен Панчев

Пламен Панчев

Изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев представи пред областния управител Ангел Стоев и представители на общини „Стратегия за въглеродно-неутрален индустриален парк“. Тя включва 11 проекта: енергийна ефективност на ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, електромобилност и транспорт, социално предприемачество, социални услуги, трансдициплинарен център за трансфер. Стратегията ще бъде предложена в Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на презентацията стана ясно, че по проектите ще се кандидатства за пожарна служба в зона „Марица“, както и социални жилища в зона „Раковски“. Ще се работи и за развитие на учебния център в зона „Раковски“, като целта е броят на обучаемите да достигне 600.

Идеята на Стратегията е до 2025-а година зелената енергия да стигне 45 процента от използваната, 2030-а – 60 и през 2040-а вече да е 100 процента. От тези проекти ще има големи ползи за общините в областта, подчерта инж. Панчев.

Инж. Пламен Панчев получи безусловната подкрепа на областния управител. Ангел Стоев каза, че „ориентацията към бъдещето е най-важна и инвеститорите ще дойдат, когато разберат, че се гледа в тази посока“. „Развитието на „Тракия икономическа зона“ е знаково не само за областта, но и за страната“, допълни областният управител.

Във връзка с един от проектите – преработвателен хъб за селскостопанска продукция, той напомни, че летище Пловдив няма карго терминал и ще се работи за изграждане на такъв.

Понастоящем в ТИЗ работят около 200 фирми, а разкритите работни места са над 30 000.

Leave a Comment