Христо Бозуков и Илияна Йотова се включиха в гроздобера на вила „Мелник“

Министърът предрече 20% по-висока гроздова реколта
Вицепрезидентът смята, че можем да удвоим пазарите си с повече национална реклама

Бозуков и Йотова откриват гроздомера в лозята на вила Мелник145 хил. тона ще е виненото грозде тази година, което е с 20% ръст спрямо 2020 г. От него ще произведем 100 млн. литра вино. Това каза днес в лозовия масив на вила „Мерник“ край село Хърсово земеделският министър проф. Христо Бозуков.

Министърът заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се включиха в гроздобера на винарската изба.

Според анализите тазгодишната гроздовата реколта е с добри захарни и качествени показатели.

Земеделският министър напомни, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез Ковид-мерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да продължават да спазват качеството, за да отговарят на очакванията на европейските потребители.

„Стъпка по стъпка ще удвоим пазарите, такива каквито сме ги имали. Имаме сериозна продукция, остава още малко помощ от страна на държавата, за да можем да тръгнем по тези пазари“, окуражи винарския бранш вицепрезидентът Йотова. За целта обаче е необходима от по-сериозна и широка рекламна кампания на българското вино, допълни тя.

По време на посещението си министър Бозуков проведе среща с представители на бранша, на която коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.

В откриването на кампанията за гроздобер се включиха областният управител на Благоевград Николай Шушков, ресорният аграрен заместник-министър Явор Гечев, председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и други.

Домакини на събитието бяха семейство Зикатанови, собственици на вила „Мелник“, които представиха на гостите производствените зали, лабораторията, в която изследват виното си и суровините, както и избата, в която съхраняват продукцията си.

Leave a Comment