ООН: В този си вид земеделските субсидии са неефективни, изкривяват пазара и вредят

Организацията приканва в доклад да се възнаграждават добрите практики като устойчиво земеделие и подходи, съобразени с климата
„Субсидиите поставят големия агробизнес пред малките земеделски стопани, голяма част от които са жени“

Земеделие, ВеликобританияООН призовава за радикално глобално преосмисляне на земеделските субсидии в нов доклад, в който се казва, че повече от 80% от правителствените средства или изкривяват цените, или увреждат околната среда, или подхранват неравенството.

Три агенции на ООН призоваха на 14 септември правителствата по целия свят да преоценят и реорганизират подкрепата за своите селскостопански сектори.

В доклада се твърди, че 470 милиарда долара (приблизително 400 милиарда евро) от 540 милиарда долара, изразходвани за субсидии за земеделие в световен мащаб, ще трябва да бъдат променени, за да бъдат екологично устойчиви и справедливи.

Кю Донгю, генерален директор на Организацията по храните и земеделието (ФАО), нарече доклада „сигнал за събуждане“ за правителствата. Той каза, че бързите действия ще „допринесат за четирите по-добри: по-добро хранене, по-добро производство, по-добра околна среда и по-добър живот“, цитира Дойче веле.

Не премахване, а преконфигуриране на подкрепата

Озаглавен „Възможност за милиарди долари“ и публикуван преди срещата на върха на системите на ООН за хранителните системи следващата седмица, докладът също е подкрепен от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

В него се призовава към „преконфигуриране на подкрепата за земеделските производители, а не за нейното премахване“.

Според проучването повечето текущи субсидии са били под формата или на ценови стимули като вносни тарифи и експортни субсидии, или на финансиране, обвързано с производството на конкретна стока или култура.

„Те са неефективни, изкривяват цените на храните, увреждат здравето на хората, влошават околната среда и често са несправедливи, поставяйки големия агробизнес пред малките земеделски стопани, голяма част от които са жени“, се казва в доклада.

ООН също така изчислява трикратно увеличение на държавните разходи за селско стопанство през следващото десетилетие, като казва, че общата сума може да достигне почти 1,8 трилиона долара до 2030 г., което прави бързите действия по-важни.

Той също така отбелязва как 811 милиона души се сблъскват с хроничен глад през 2020 г., 2,37 милиарда нямат целогодишен достъп до адекватна храна, а 3 милиарда не могат да си позволят здравословна диета.

На фокус са месото и млечните продукти, пестицидите и монокултурите

Докладът призовава развитите страни да преразгледат подкрепата „за извънгабаритна месна и млечна промишленост, която представлява 14,5% от глобалните емисии на парникови газове“.

Той също така призовава правителствата на по -слабо развитите страни да „обмислят пренасочване на подкрепата си за токсични пестициди и торове или растежа на монокултурите“.

„Преминавайки към по-благоприятна за природата, справедлива и ефективна селскостопанска подкрепа, можем да подобрим поминъка и в същото време да намалим емисиите, да защитим и възстановим екосистемите и да намалим употребата на агрохимикали“, каза изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

Ахим Щайнер от ПРООН препоръча „възнаграждаване на добрите практики като устойчиво земеделие и подходи, съобразени с климата“.

Leave a Comment