Христо Бозуков остава като земеделски министър във втория служебен кабинет

МЗХГПроф. Христо Бозуков запазва поста си на министър на земеделието, храните и горите. Това съобщава в днешния си брой „Държавен вестник“, където е публикуван указът на президента Румен Радев, с който той утвърждава състава на втория служебен кабинет. Днес в 9 часа президентът ще представи официално членовете на правителството.

Дали ще има смени в състава на заместник-министрите, предстои да се разбере.

Само трима министри са новите лица.

Заради собствен политически проект извън правителството ще са Асен Василев – досегашен министър на финансите, Кирил Петков – на икономиката и Георги Тодоров – на транспортна.

Техните места заемат Валери Иванов Белчев, Даниела Тодорова Везиева и Христо Владимиров Алексиев.

Белчев е възпитаник на Харвардския университет. В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

От създаването на държавното дружество Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД през октомври 2015 г. Белчев е негов изпълнителен директор и председател на Управителния съвет.

Даниела Тодорова Везиева, новият служебен министър на икономиката, е заемала поста зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок.

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Владимиров Алексиев е бил министър в първото служебно правителство на Радев през 2017 г. и се счита за един от най-добрите специалисти по жп транспорт в България.

 

 

 

Leave a Comment