Три кратки филма за здравните кризи в България и успешното им преодоляване

Масовото ваксиниране срещу БСЖ у нас ... някога Архивна снимка

Масовото ваксиниране с БЦЖ у нас … някога
Архивна снимка

Знаете ли, че България е имала много успешна кампания за ваксиниране срещу туберкулоза през 50-те години? Чували ли сте, че над 2 милиона българи са тествани за ХИВ в края на 80-те? Дали ви е попадала информация, че в ЕС ваксината БЦЖ се произвежда само в две страни и една от тях е България?

Отговорите на тези въпроси могат да се видят в три образователни филма, заснети от Фондация MyCentury (Моят век) с амбицията да покажат уроците от здравните кризи, с които България се е справяла успешно в миналото, както и поуки, полезни в борбата срещу Ковид-пандемията.

Премиерата на филмите е на 20 септември 2021, в 11 часа, в Българската телеграфна агенция (БТА). В специалната пресконференция ще участват д-р Тонка Върлева, която представлява България в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, заместник-главния редактор на издателство „Просвета“ Георги Шарабов и  журналистът Велислав Радев, един от авторите на филмите. За тези, които не могат да присъстват, събитието ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук, също както и на сайта на БТА.

Във филмите основно са засегнати три теми: ваксинацията срещу туберкулоза пред 50-те години, кампанията срещу ХИВ през 80-те и ролята на здравните медиатори за справянето със здравни кризи сред маргинализирани групи. Снимките са правени в монтанския квартал „Кошарник“ и София, включитено в лаборатории, „чисти зони“, болници със закрит достъп. Има уникални кадри от производството на ваксината БЦЖ, която България и днес изнася в 140 страни.

Филмите са направени по проекта „Електронни поуки от историята за България след COVID 19“, изпълняван с финансовата подкрепа по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Филмите ще бъдат на онлайн-платформи: на MyCentury.tv, издателство „Просвета“ и др.

С тези три шестминутни филма искаме да предизвикаме обществено обсъждане на проблемите на здравната култура в България, за да бъдат включени тези теми в учебните програми, разказват авторите им – журналистите Велислав Радев и Джанет Бари. Използваните във филмите уникални архивни кадри от минали кампании за ваксиниране, съхранявани във фондовете на Българска национална филмотека, водят до интересни съпоставки, които могат да полезни за инициативи сега за справяне с коронавируса и за засилване на доверието в експертните становища, особено сред младите.

Дали могат да бъдат правени сравнения с Ковид-времето днес и имунизационните кампании през 50-те, показани във филмите? „Тогава мерките и кампаниите постигат целите си. Открит обаче остава въпросът как общество почти без граждански права успява. Днес трябва да балансираме гражданските права с нуждата обществените интереси да бъдат над личните“, обяснява Велислав Радев. „Могат да се постигнат и днес успешните резултати от миналото, но е нужна голяма координирана кампания с ясни послания. И като че ли това е, което хората казват, че липсва в момента в България: човешки и убедителни послания“. Друг урок от онези години, за който говори в един от филмите проф. Камен Плочев, който е сред първите лекари, работили срещу ХИВ, е политиците да осигуряват финансовите средства, но да не се месят в работата на медиците и експертите.

Филмите са насочени главно към ученици и студенти, но авторите се надяват да привлекат и по-широка аудитория: „Винаги можем да се поучим от миналото и това да ни помогне да намерим решения за днешния ден“.

 

Leave a Comment