23 септември вече ще се чества като Европейски ден на биологичното земеделие

Европейското лого на биологично произведените продукти

Европейското лого на биологично произведените продукти

Днес Европейският парламент, Съветът и Комисията отбелязват началото на ежегодния „биологичен ден на ЕС“ . Трите институции подписаха съвместна декларация, според която отсега нататък всеки 23 септември ще се отбелязва като биологичен ден на ЕС. Това е продължение на плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 г., който обяви създаването на такъв ден, за да се повиши осведомеността за биологичното производство.

Днес в България също се отбелязва Европейският ден на биологичното производство, а инициатори за това са фондация „Биоселена“ и българска асоциация Биопродукти.  Те организираха посещение на биоферма „Софина“ за плодове и зеленчуци в с. Лесново (до гр. Елин Пелин) и на детска градина „Елхица“ в ж.к. „Младост“, София, където е създадена мини зеленчукова градина.

На церемонията по подписването на декларацията и стартирането на инициативата комисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви:

„ Днес празнуваме биологичното производство, устойчив тип земеделие, където производството на храни се извършва в хармония с природата, биологичното разнообразие и хуманното отношение към животните. 23 септември също е денят на есенното равноденствие –  символ на баланс между селското стопанство и околната среда, който идеално подхожда на биологичното производство. Радвам се, че заедно с Европейския Януш Войчеховскипарламент, Съвета и ключовите участници в този сектор ще можем да стартираме този ежегоден биологичен ден на ЕС, чудесна възможност за повишаване на осведомеността за биологичното производство и насърчаване на ключовата роля, която играе в прехода към устойчиво хранителни системи . “

Общата цел на Плана за действие за развитие на биологичното производство е да увеличи значително производството и потреблението на биологични продукти, за да допринесе за постигането на целите на стратегията „От ферма към трапезата“ и биологичното разнообразие, като например намаляване на използването на торове, пестициди и антимикробни продукти. Органичният сектор се нуждае от правилните инструменти за растеж, както е посочено в плана за действие. Структурирани около три оси – увеличаване на потреблението , увеличаване на производството и допълнително подобряване на устойчивостта на сектора, – са предложени 23 действия, за да се осигури балансиран растеж на сектора.

Планът за действие

За да се увеличи потреблението, Планът за действие включва действия като информиране и комуникация за биологичното производство, насърчаване на консумацията на биологични продукти и стимулиране на по-широкото използване на органични вещества в обществените столове чрез обществени поръчки. Освен това, за да се увеличи биологичното производство, Общата селскостопанска политика (ОСП) ще остане ключов инструмент за подпомагане преминаването към биологично земеделие. Той ще бъде допълнен например от информационни събития и мрежи за споделяне на най -добри практики и сертифициране за групи земеделски производители, а не за отделни лица. И накрая, за да се подобри устойчивостта на биологичното земеделие, Комисията ще отдели поне 30% от бюджета за научни изследвания и иновации в областта на селското стопанство, горското стопанство и селските райони на теми, специфични или свързани с биологичния сектор.

Leave a Comment