Неприбралите реколта от маслодайни рози кандидатстват за 100 лв./дка помощ от 1 октомври

маслодайни розиНа 1 октомври започва приемът по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Помощта е в размер до 100 лева на декар за направените разходи за производство на цвят от маслодайна роза до периода на прибиране на реколтата (до „бране“), припомнят от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Чрез държавната помощ ще се подпомагат земеделски стопани, отглеждащи маслодайна роза, за покриване на част от направените разходи по производство на маслодайна роза за стопанска 2020-2021 г., и които са били в невъзможност да реализират продукцията си, защото не са успели да сключат договори за покупко-продажба с преработвателни предприятия, както и на тези, които имат сключени договори, но цветът не е реализиран.

От МЗХГ припомнят още, че сектор Маслодайни рози тази година е подпомогнат още с държавната помощ de minimis, чиито бенефициери са преработвателите на розов цвят. По последни данни на министерството, за подпомагане са кандидатствали едва 7 предприятия, които бяха финансирани с  444 339 лв. при определен бюджет по схемата в размер на 3 млн. лв. Това означава, че едва 15% от субсидията е била усвоена.

Други помощи, които розопроизводителите могат да получат, ако кандидатстват, са помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола; помощ за на инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък; помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия; помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните  насаждения през зимния период; помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция в сектор „Растениевъдство“.

Leave a Comment