Хърватин направи хотел за пчели в помощ на непрофесионални любители

Семейство пчелари продава продуктивен кошер(и) на желаещи да консумират собствен истински мед, грижи се за пчелите и заедно с купувача вадят меда. Половината количество остава в стопанството

пчелар от ХърватияГарешница, Хърватия. – Семейство в Хърватия откри „пчелен хотел“, предлагащ продуктивни кошери за продажба на клиенти, които биха искали да отглеждат пчели, но нямат време или пространство, за да се грижат за самите малки опрашители, разказва Ройтерс.

Домагож Балжа казва, че начинанието е реакция на нарастващото любопитство сред купувачите на неговия мед относно начина на производство, в момент, когато пчеларството страда от глобален спад в популациите на пчелите.

„На земеделските панаири – разказва фермерът – толкова често ни питаха: Медът ви наистина ли е домашно приготвен?… Като опитни пчелари се чувствахме донякъде разстроени, дори обидени.“

„Тогава със съпругата ни осени идеята да оставим хората да научат сами как се прави мед, като имат свои кошери“, каза Балжа, чието семейство е прекарало десетилетия в отглеждане на пчели.

Семейството от град Гарешница в североизточна Хърватия предлага на хората, които искат да имат собствен домашно приготвен мед, тригодишен договор на стойност 2500 куни (391,32 долара).

„Те могат да купят кошер с пчелно семейство от нас, за което след това ние се грижим и през тези три години половината от производството на мед е тяхно“, каза той. „Събираме заедно меда от кошера. В добра година един кошер може да произведе около 30 килограма мед“, казва Балжа.

Двадесет и пет клиенти в момента притежават пчели във фермата. Докато повечето са от хърватски градове, някои идват от по-далечни места, включително пилот от Дубай и футболен треньор от Джида (Саудитска Арабия).

„Този ​​аспект от нашата работа всъщност не е за натрупване на печалби, а за обучение на хората за отглеждане на пчели“, каза Балжа, който се стреми в крайна сметка да има 40 клиенти „на хотел“.

Собствениците могат да вземат кошера си и да го отнесат другаде след три години, въпреки че едва ли ще е лесно да се намери друго място.

Нена Салопек купи кошера миналата година и е събрала четири кг (9 фунта) мед за себе си. „Вкусът е перфектен“, каза тя, въпреки че е загрижена за ефекта от изменението на климата върху производителността на пчелите.

Жизненоважни за размножаването на растенията, пчелите са застрашени от човешката дейност, включително използването на пестициди и торове, както и от променящия се климат.

Балжа каза, че тази година е била най-лошата за производството на мед от десетилетия след снега и сланата през пролетта. „През пролетта трябваше да храним пчелите, за да не гладуват, което никога не ни се е случвало досега“, каза той.

($ 1 = 6,3887 куни)

Leave a Comment