За животновъдите – още 2 млн. лв., обеща земеделският министър

Днес бе открит Националния събор за опазване на местните породи животни в Калофер

събор в КалоферГоведовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното откриване на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер. Той уточни, че средствата ще бъдат насочени към отрасъла, след като е било направено разпределение на неусвоен финансов ресурс.

Припомняме, че според варианта на МЗХГ за разпределяне на държавна помощ заради Ковид-19 (70-те милиона лева при бюджетната актуализация) стопаните на овце, кози, крави и биволи трябваше да получат 34 519 632 лева, пчеларите – 4 894 869 лв., а за плодове и зеленчуци определената сума е 29 444 319 лв. Виж ТУК.

Земеделският министър увери фермерите, че министерството продължава да търси пазари както за живите животни, така и за продуктите от тях, тъй като говедовъдството и овцевъдството са чувствителни сектори.

Проф. Бозуков отбеляза, че изложението се обръща все повече към потребителите. Поради тази причина продължава и подпомагането от страна на държавата на подобни мероприятия. „Целта ни е да развием късите вериги на доставка, като добра и търсена възможност“, посочи още той.

Министър Христо Бозуков подчерта, че времето в момента е изпълнено с предизвикателства. „Ще трябва да ги преодолеем заедно, за да направим нашето земеделие, в т.ч. и животновъдството, по-конкурентоспособно и екологично ориентирано. За мен, като министър на земеделието и храните, е много добър показател, че потребителите все повече търсят традиционния вкус и качество, както и продуктите от екологично чисто производство. Породите, които отглеждате, дават именно такива, бих казал, уникални млечни и месни продукти“, каза още земеделският министър.

Съборът се провежда за шестнадесети път под мотото „Да запазим заедно българското”, в местността „Паниците“ край Калофер. Тази година изложението е ориентирано към потребителите. На него гостите ще се запознаят не само с нивото на развъдната дейност и характеристиките на породите, но и с продуктите, получени от тези видове животни на специално организиран пазар. Домакин на събитието е кметът на Калофер Румен Стоянов. Сред гостите на изложението бяха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, представители на Обединени български животновъди и други.

1 Comment

  1. Пчелар казва:

    От тия. 2 млн дайте малко и за загиналите пчелни семейства. Защо ни оставяте без подпомагане. Не стига, че загубихме семействата, а сега и вие но лишавате от подпомагане. Гледате на нас май като на крепостни селяни. Щом видите, че потъваме, гледате да ни натиснете да се удавим. Според мен това е жестокост спрямо малкия човек. Щом Европа разреши такова подпомагане, защо не ни го давате? Тук не става въпрос за много пари, а за една жизненоважна помощ, която ще ни помогне да излезем от блатото в което сме затънали. Та нали за Бога това са около 20 000 пчелни семейства. Защо е тая злоба за тези трохи? Не стига, че останахме без продукция заради смъртността, ами сега и вие ни наказвате. Защо? Давате по 50лв на биологичните при положение, че имат продукция, а на нас нищо, като сме били коректни към държавата. Не ви разбирам.

Leave a Comment