Пада изискване за капацитет на земеделската техника, закупена от организации на производители

В проект за промени в Наредба 11/2007 г. се въвежда изменения в още два норматива

трактор BCSМинистерството на земеделието предлага промени в Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми.

Сред малкото изменения в проекта на наредбата е предложението да отпадне ал. 3 в чл. 20ж, която гласи следното:

Чл. 20ж. (3) Когато в оперативната програма е предвидено закупуване на техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата, тя трябва да е в съответствие с размера на обработваната от членовете на организацията на производители земя. Организацията на производители доказва съответствието с това изискване в оперативната програма.

В доклада към проектонаредбата обяснението за това е, че изискването на чл. 20ж, ал. 3 не произтича от правото на ЕС.

В проекта са включени и изменения и допълнения в Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители. С предложените допълнения в Наредба № 12 е предвидена възможност за електронно подаване на заявления за признаване на групи и организации на производители на земеделски продукти.

Увеличен е от 3 на 4 месеца срокът, в който комисията, която извършва проверка за изпълнение на критериите за признаване на организациите, асоциациите и групите производители трябва да издаде становище.

В проекта е включено и изменение на чл. 97, ал. 1, т. 1 от Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Тук става въпрос за мярка „Информиране в държавите членки“. За реклама под формата на клипове е уточнено, че тя трябва да е с продължителност не повече от 30 секунди.

Leave a Comment