Половината свиневъди на Германия са решили да изоставят бизнеса си

Много изисквания, липса на перспектива и на политическа подкрепа са основните причини за очакваното преструктуриране на сектора

свинеферма в ГерманияСпоред резултатите от проучване на Германската група по интереси на свиневъдите (ISN) предстои масивна структурна промяна в свиневъдството. По-малките компании планират да напуснат в краткосрочен план.

Резултатите на (ISN) относно бъдещето на свиневъдството са тревожни. Около половината от всички свиневъди планират да напуснат сектора през следващите десет години. Общо 1048 свиневъди участваха в проучването ISN през юли и август 2021 г. По този начин обратната връзка представлява около 10% от германското свиневъдство, както ISN пише в прессъобщение до немските медии. Всички производители и угоители на прасенца, които са участвали в проучването, са посочили своите имена и данни за контакт. Следователно резултатите са надеждни.

Основните резултати:
  • През следващите десет години 60% от свиневъдите с разплодни стопанства и 40% от стопаните на ферми за угояване искат да излязат от производството.
  • Приблизително във всяка шеста проучена компания, оттеглянето вече е започнало или предстои в рамките на следващите две години.
  • По-специално по-малките компании планират скорошно прекратяване в рамките на следващите две до пет години.
  • Най-висок е процентът на отпадане в Южна Германия: Повече от 70% от свиневъдите и 55% от угоителите на прасета от юг мислят да се откажат от бизнеса си през следващите десет години.
  • Броят на животните намалява: Поради големия брой производители на прасенца и на прасета за угояване, които напускат, се очаква в Германия да се отглеждат 25 до 30% по-малко свине майки и прасета за угояване.
  • Основни причини за отказване от бизнеса: многото изисквания, липса на перспектива и сигурност при планиране, както и липса на политическа подкрепа. Въпреки катастрофалната ситуация на пазара, финансовото положение не е на първо място като причина за напускане.
ISN: Най -накрая политиката трябва да действа!

Според ISN преместването на животновъдството в чужбина е в разгара си. Поради това групата по интереси призовава федералните и земеделски министри в провинциите най-накрая съвместно да гарантират сигурността на планирането и перспективите за свиневъдите, за да противодействат на структурното прекъсване.

„Трябва да заявим, че през изминалия законодателен период имаше много дискусии относно преструктурирането на свиневъдството – с абсолютно правилни подходи в рамките на комисията Borchert. Но различните партии и министерства, при всяка възможност хвърляха гаечен ключ в колелата на другия. Все още има много строителни обекти и още повече въпроси остават. За нас, фермерите, остават щетите “, каза председателят на ISN Хайнрих Диркес, коментирайки резултатите от проучването.

Ако свиневъдите, въпреки всички пречки, все пак искаха да преобразуват стопанствата си в съответствие със социалните очаквания, те биха се забавили при получаването на разрешението за преобразуване, продължава Диркес. „Ако свинеферма, която иска да се промени, не може и не ѝ е позволено да направи това, тогава на стопанина му остава само да се измъкне“, казва Стак със съжаление. Ето защо федералните и щатските правителства трябва най-накрая да обединят идеите си, за да формират цялостна концепция, която отново да предложи на свиневъдите  сигурност и перспективи, настоя Диркес.

Leave a Comment