Следващите избори ще са между чума и холера

80% от българите са зависими от олигархични кръгове, смята пловдивският социолог Иво Христов
Цветозар Томов

Цветозар Томов

„Следващите избори ще са между чума и холера. Какво ме топли това дали ще гласувам по пропорционална листа или мажоритарно.“ „ГЕРБ и БСП може да се споразумеят само за едно – кога да е датата за поредния вот. И толкова.“ Подобни мнения се изказаха на сношния „Референдум“ по БТН, в който участваха политолози, социологът Иво Христов от Пловдивския университет и писателят Владимир Левчев.

Всички участници бяха категорични, че трябва да се насрочат бързо нови избори. Иво Христов се учуди, че ГЕРБ и БСП ще се споразумяват. „Защо? Нали заради тях хората са на улицата?“, попита той Цветозар Томов обясни, че двете партии трябва да си разпределят институционалните територии. „В момента се води жестока война за тях“, обясни той.

Иво Христов

Иво Христов

Антоний Гълъбов нарече пасивното отношение на управляващите към протестите политически аутизъм, а политологът Илия Марков го поправи, че всъщност  диагнозата е политическа шизофрения. Той се мотивира с изказването на Сергей Станишев преди месец, че БСП и ДПС трябва да влязат във властта, за да разкрият престъпленията на ГЕРБ. Той изрази недоумение защо сега, месец по-късно БСП смята, че може да преговаря с ГЕРБ.

Владимир Левчев  бе разтревожен от признаците, които дава правителството, че има намерение да напусне Европейския съюз и България да стане като Украйна, Молдова и други подобни, в никъдето, държави. Цветозар Томов го подкрепи: „Ако не сме в състояние да осъзнаем, че вървим по пътя, по който накрая ще изхвърчим от ЕС, много жалко!“

За Иво Христов всички избори оттук нататък са закъснели. „Първо ни откраднаха страната, после собствеността, след това индустрията… Късно е вече“, каза той.

На въпроса „Кой е крадецът“, участниците имаха готов отговор. „Още през 2001 г., когато Симеон спечели изборите, предсказах, че олигархията влиза във властта. Днес, 12 г. по-късно, нямам причини да не го повторя. Разберете, че олигархията не е група от хора, а система. Тя има нужда властта да се затвори и да може да се купува.“

Иво Христов отново обяви, че е закъсняла битката срещу олигархичните кръгове. „80% от населението са под икономическа, финансова или силова зависимост от тях“, обяви той.  И допълни, че олигархията отново ще обладае изборите по изпитания начин – с организация, финанси и циганския ресурс.

Антоний Тодоров му опонира с мнението, че олигархията може да се пребори чрез създаване на конкурентна среда.  Гласът му обаче остана самотен.

Общо-взето участниците в „Референдум“ се обединиха около тезата, че БСП и ГЕРБ могат да разговарят само, за да обявят кога ще са новите избори и датата не била да се отлага във времето. Те бяха единни и за това, че гражданите трябва да имат пряк контрол върху институциите, независимо от това кой ще спечели следващите избори.

И още:

Тази сутрин историкът Божидар Димитров обясни по Нова телевизия, че периодично – през 10-20 години, демократичната система, която вкарва във властта ту леви, ту десни, се самоизчерпва. И тогава има на ред единствения действащ ход – коалиция между двете идеологии. Тя се прави по две причини – в полза на народа и в полза на самите партии, които се обединяват, за да не бъдат издухани от сцената заради недоволството на масите.

Comments are closed.