Покров Богородичен: Двама духовници виждат молещата се Богородица и се ужасяват

Покров БогородиченНа 1 октомври Църквата отбелязва големия празник Покров Богородичен.

На този ден през 910 г., когато Византия бяла заплашена от набезите на сарацините, в Константинопол славянинът и бъдещ светец Андрей Юродиви с ученика си Епифаний участвали в всенощно бдение в църквата Влахерна (на името на Богородица). В нея се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на Божията майка.

В 10 часа през нощта св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. С наметалото си покривала богомолния народ, плачела и се молела за него на своя Син.

Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си: „Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?“ Епифаний отговорил: „Виждам, отче свети, и се ужасявам!“

Молитвите и покровителството на света Богородица прогонили арабите от страната. А Църквата учредила празника „Покров Богородичен“. Храмът в Кръстова гора носи името на това събитие.

Днес отбелязваме още Световния ден на вегетарианството, Световния празник на музиката, Международния ден на възрастните хора и Световния ден на поезията.

Leave a Comment