Карловска мандра ще прави биогаз от води, цвик и суроватка, за да бъде енергийно независима

Върховната технология е нидерландска

Ем Джей ДеризИзвестният млекопреработвател Ем Джей Дериз в Карлово, чиито собственик е ливанецът Джозеф Джабра, планира да изгради инсталация за производство на биогаз, като я комбинира с пречистването на отпадните води от производството на млечни продукти.

Компонентите, които ще създадат биогаза, са измивни и битови води, цвик и суроватка, се вижда от инвестиционното предложение в РИОСВ-Пловдив.

Капацитетът на пречиствателното съоръжение е 450 куб. м. дневно.

Принципът на работа се базира на върховна нидерландска технология Hydrothane-Stp.

Всички отпадни води и материали от производството на млечни продукти ще се събират в сборен резервоар, разположен в най-ниската част на терена. Чрез сито ще се отделят твърдите частици. Оттам сместа ще преминава в буферен резервоар – усреднител, където ще се хомогенизира чрез разбъркване с потопяем миксер. След това водата се подава чрез помпа към аериран мазниноуловител – флотатор. Отделените мазнини в полутечна фаза се изпращат към анаеробен реактор – SWD, където се подготвят за анаеробно разграждане – диджестиране.

Заради микроорганизмите в анареобния реактор е необходимо да се поддържа постоянна температура, което се постига с топлообменник, идващ от паровата централа на млекопреработвателното предприятие.

След мазниноуловителя водата в течна фаза постъпва в буферен резервоар, откъдето чрез потопяема помпа се изтласква в неутрализационен танк. Този танк е свързан чрез сложна система за циркулация с анаеробния ECSB реактор, в който се поддържа оптимална температура заради микроорганизмите.

Полученият биогаз от двата анаеробни реактора – ECSB и SWD, се съхранява в газхолдер, откъдето се подава към наличен котел на предприятието. Използваната пречистена вода пък ще се насочва към градската канализация.

Очаква се произведеният биогаз да осигурява 80-90% от енергийните нужди на фирмата, което е пример за кръгова икономика.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment