Директорът на ДФЗ провери винарска изба „Загрей“

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) Борис Михайлов присъства на проверка на място на „Технически инспекторат” на винарска изба „Загрей“ в близост до град Първомай, област Пловдив.

Посещението на място на този обект е на база риск анализ извадка на дирекция „Техническия инспекторат“ на ДФ „Земеделие“.

Винарската изба изпълнява договор за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.

ДФЗ- Михайлов-Пловдивско проверка винарнаПредвиденото в проекта оборудване цели повишаване на капацитета на производство и възможност за реализирането на по-големи обеми  в категорията „Защитено наименование за произход” и „Защитено географско указание”. При проверката е констатирано, че заявеното в проекта оборудване е налично и отговаря точно на одобрените за финансиране активи.  Не са установени нарушения.

Мярката „Инвестиции в предприятия“ се прилага от ДФ “Земеделие” от юни 2019 г., а поради големият интерес от страна на бенефициерите, през 2020 г. е отворена два пъти. През февруари 2021 г. е отворен четвърти прием на заявления за предоставяне на финансова помощ.

Приоритет на мярката, освен модернизация и повишаване на производството и конкурентоспособността, е също така изграждане на енергийно ефективна винарска индустрия.

През 2019 г. и 2020 г. мярка “Инвестиции в предприятия” е дала възможност на 68 кандидати да модернизират предприятията си с ново оборудване, като някои от най-предпочитаните активи са дъбови бъчви, ферментатори, съдове за съхранение, гроздоронкачки, гроздомелачки, перисталтични помпи, както и моноблок или машина за пълнене, затваряне и етикетиране.

Борис Михайлов е посетил и областната дирекция на ДФ „Земеделие” в Пловдив, където е разговарял със служителите.

 

Leave a Comment