Пазар на пшеница и рапица: Износът расте, оскъдната рапица пробива ценови предели

бункер на зърноИзносът на мека пшеница от Европейския съюз през сезона 2021/22, който започна през юли, достигна 8,07 милиона тона до 3 октомври, показват данните, публикувани от Европейската комисия във вторник. Той е по-висок с 5,56 милиона тона в сравнение със същия период на 2020 г.

Руското земеделско министерство намали прогнозата си за износ на зърно за тази реколта година до 45-48 милиона тона, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от министерството във вторник. Предходната оценка на министерството бе за 51 милиона тона.

В средата на септември цените на рапицата в Европа за първи път преминаха границата от 600 евро. Следващата стъпка може да бъде препятствието от 650 евро. Все повече анализатори смятат, че достигането на 700 евро за тон също е възможно, заради изключително оскъдното ѝ предлагане.

В канадските експортни пристанища рапица беше натоварена за 775 USD на тон миналата седмица – това е еквивалентът на почти 670 евро на тон. Украинските износители искаха наскоро 725 щатски долара за тон, а в Австралия, рапицата струваше „само“ 665 щатски долара за тон. И в трите страни черното маслодайно семе беше с 30 до 40 щатски долара за тон по -скъпо от седмицата преди.

 

Leave a Comment