Мерки срещу сивия агросектор на ход през август

Земеделското министерство инициира срещи с търговските вериги за повече българска продукция в тях

Димитър ГрековЕкспертна група обсъжда идеи за най-адекватно организиране и прилагане на контрол на земеделските продукти по границите и по хранителната верига. Очаква се предложенията да се готови през август. Това съобщи днес в Арбанаси министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Според него взетите мерки ще засегнат сивия сектор и  това ще доведе до увеличаване на приходите в хазната. Заместник-министър Явор Гечев от МЗХ заедно със заместник-министъра на финансите Людмила Петкова и заместник-директора на ГД „Национална полиция” Георги Арабаджиев са натоварени да разработят комплекса от мерки, които да гарантират целогодишен контрол на вноса и износа на земеделска продукция. 

Проверките по границите и в търговската хранителна мрежа, които текат в момента, са довели до желания резултат, заяви още министърът.

Министър Греков информира още, че МЗХ е инициирало разговори с представителите на търговските вериги за обсъждане на възможностите в техните мрежи да се предлага повече българска продукция. Според него търговските вериги са отворени към подобна идея и това е една от мерките, които екипът му предприема за стимулиране на родното производство. 

 

Leave a Comment