Френски милиардер и екссъветник на Макрон създадоха най-големият селскостопански кампус в света

Целта е да се обучат земеделските предприемачи на утрешния ден
Кампусът

Кампусът

Бизнесменът милиардер Ксавие Нил и Одри Бурольо, бивш съветник на Еманюел Макрон, създадоха селскостопански кампус върху 600 хектара, разположен на час и половина от центъра на Париж, Франция. Кампусът, наречен „Хектар“ е многостранен – с пилотна ферма, образователен център и обучение.

„Най-големият селскостопански кампус в света, пред портите на Париж“. Именно с тези думи се представя обучителният център „Хектар“.

Разположен на повече от 600 хектара в регионалния природен парк на Haute Vallée de Chevreuse, кампусът стана домакин на първия си курс на обучение през септември 2021 г. в подкрепа на създаването на селскостопански предприятия. В тази първа сесия участваха около тридесет подбрани курсисти, а администрацията бе затрупана с искания, уточняват от „Хектар“ пред BFM Business.

Имотът със замъка от 18 -ти век е купен през 2019 г. на 51% от Одри Бурольо и на 49% от личната холдингова компания на Ксавие Нил, основател и основен акционер на „Илиада“, за обща сума от 18,4 милиона евро.

Инкубатор, образователен център, пилотна ферма и обучение … Hectar иска да бъде многостранен. Както в Училище 42, също създадено от бизнесмена Ксавие Нил, там се осигурява безплатно обучение за „земеделските предприемачи на утрешния ден“.

„Ние сме изправени пред много голямо предизвикателство. Във Франция 160 000 ферми трябва да бъдат поети в рамките на три години. Следващото поколение трябва да бъде обучено“, каза Одри Бурольо.

Тук фермерите се обучават в управление на селскостопанския бизнес или за създаване на такъв бизнес. Обучават се и служители във ферми.

В допълнение, програма за обучение по изкуствен интелект, наречена Agritech IA, ще приветства около тридесет студенти от „Училище 42“ всяка година . Целта: „да се развият технически умения в рамките на проекти за изкуствен интелект, свързани с контекста и нуждите на селскостопанския сектор“, се посочва в съобщение.

Обучение от интензивно към регенеративно земеделие, от индустриално към биологично животновъдство

Но Хектар е нещо повече от тренировъчен център. В кампуса се намира например пилотна ферма за органичен преход и регенеративно земеделие на 250 хектара. Преди поемането на имота от Ксавие Нил и Одри Бурольо, зърнените култури са се отглеждали в интензивно земеделие. Сега културата преминава към органична.

В допълнение към зърнените култури, има и млечна ферма в стила на 80-те години на миналия век. Шестдесет нормандски крави пасат в ливадите на „Хектар“ от няколко месеца.

Проектът, наречен „Laiterie des Godets“ (буквален превод: „млечни кофи“), има за цел да подобри условията на труд и да насърчи професиите, особено сред младите поколения. Целта е да се произвеждат 200 000 литра биологично мляко във фермата до март 2022 г., което ще се преработва в сирене и кисело мляко.

В кампуса има и образователен център, който ще може да настани студенти от приоритетни образователни мрежи за техния стаж.

Учениците от началното училище също ще могат да дойдат и да посетят кампуса с учителите си като част от семинарите по програмата „От фермата до трапезата“.

Leave a Comment