Международната конференция за климата на ООН през ноември може да промени живота ни

25 000 души ще се присъединят към COP26

Великобритания ще е домакин на международната конференция на високо равнище COP26, която се счита за изключително важна, за да бъде поставено изменението на климата под контрол. COP е създадена от ООН през 1995 г., а в Глазгоу ще се проведе 26-то ѝ издание, припомня Би Би Си.

Срещата в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември може да доведе до големи промени в ежедневието ни.

Какво е COP26 и защо се случва?

Светът се затопля поради емисиите на изкопаеми горива, причинени от хората.

Екстремни метеорологични явления, свързани с изменението на климата – включително горещи вълни, наводнения и горски пожари – се засилват. Последното десетилетие беше най-топлото в историята и правителствата се съгласяват, че са необходими спешни колективни действия.

На тази конференция 200 държави ще бъдат попитани за техните планове за намаляване на емисиите до 2030 г. Всички те се съгласиха през 2015 г. да направят промени, за да поддържат глобалното затопляне „доста под“ 2ºC над нивата от преди индустрията – и да се опитат да се стремят към 1,5 ° C – за да избегнем климатична катастрофа.

Това е известно като Парижкото споразумение и означава, че страните трябва да продължат да правят по-големи съкращения на емисиите, докато достигнат нетната нула през 2050 г.

Какво ще се реши на COP26?

Повечето държави ще изложат плановете си за намаляване на емисиите преди началото на срещата. Но през двете седмици може да има порой от нови съобщения.

Очаква се много от тях да бъдат технически – включително правила, все още необходими за прилагане на Парижкото споразумение, например.

Но някои други съобщения могат да включват: По-бързо преминаване към електрически автомобили; Ускоряване на постепенното прекратяване на въглищната енергия; Изсичане на по-малко дървета; Защита на повече хора от въздействието на изменението на климата, като например финансиране на системи за защита на бреговете.

В Глазгоу се очакват до 25 000 души, включително световни лидери, преговарящи и журналисти.

Десетки хиляди активисти и фирми също ще присъстват, за да провеждат събития, да се свързват в мрежа и да провеждат протести.

В края на конференцията се очаква някаква форма на декларация.

Има ли вероятни препъващи точки?

вода Очакват се много разговори за пари и климатична справедливост. Развиващите се страни са склонни да замърсяват по-малко на глава от населението и не носят отговорност за повечето емисии в миналото.

Но те изпитват някои от най-лошите последици от изменението на климата.

Те се нуждаят от пари, за да помогнат за намаляване на емисиите си и да се справят с изменението на климата. Това би могло да означава повече слънчеви панели в страни, които зависят от енергията от въглищата и повече системи за защита от наводнения.

Ще има и битка за компенсации за развиващите се страни, засегнати от изменението на климата.

Богатите страни по-рано обещаха 100 млрд. Долара годишно за подпомагане на по-бедните нации до 2020 г. В оценка на ООН от миналата година се посочва, че целта вероятно ще бъде пропусната, затова от по-богатите държави се изисква да отделят повече пари.

Ангажиментите на Китай на COP26 също ще бъдат много важни. Сега той е най-големият замърсител в света и има инвестиции във въглищни централи по целия свят.

Много наблюдатели ще следят колко бързо Китай и други големи производители на изкопаеми горива ще са готови да намалят зависимостта си от тях.

Как ще ни повлияе COP26?

Някои ангажименти, поети в Глазгоу, биха могли пряко да повлияят на ежедневието ни.

Например, може да се наложи да изоставите бензиновата си кола, отопляването на дома с газов котел или да имате лимит на планираните  полети.

Как да разберем, че COP26 е успешен?

Като държава домакин, Великобритания вероятно ще иска всички страни да подкрепят изявление, с което се ангажират да постигнат нулевите емисии до 2050 г., както и големи намаления до 2030 г.

Изявлението също така ще иска конкретни обещания за прекратяване на добива на въглищата, използването на бензинови автомобили и по-голям ангажимент за опазването на природата.

Развиващите се страни ще искат значителен финансов пакет през следващите пет години, който да им помогне да се адаптират към повишаващите се температури.

Всичко, което е по-малко от това, вероятно ще бъде оценено като неадекватно, защото просто няма повече време да поддържаме целта 1.5C жива.

Някои учени обаче смятат, че световните лидери са предприели действия по този ангажимент твърде късно и вече няма значение какво ще бъде договорено на COP26, защото целта от 1.5C няма да бъде постигната.

Leave a Comment