Доц. Крум Неделков разгледа животновъдния салон във Франция и посети изследователски институт

Крум Неделков, животновъден салон ФранцияНа изложението в Клермон-Феран се представят най-добрите производствени и репродуктивни практики

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков  посети Международния животновъден салон в гр. Клермон-Феран, Франция. В рамките на работната си визита той проведе срещи с Урвана Керек, съветник по животновъдство, хуманно отношение към животните на министъра на земеделието и храните (МЗХ) на Франция и Брюно Ферейра – главен директор на ГД „Прехрана“ на МЗХ на Франция. Те обсъдиха теми от областта на животновъдството. Сред поставените въпроси бяха здравеопазването и хуманното отношение към животните и организацията на ветеринарномедицинското обслужване.

По време на срещата се обмениха мнения и за  стратегията и политиката за намаляване разхищението на храни. Заместник-министър Неделков информира, че в България ще се прилага Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, която обхваща периода 2021-2026 г.

Доц. д-р Неделков участва и в дискусия, посветена на  законодателството на Франция за балансиране на търговските отношения в селското стопанство. Той присъства и на конференцията на високо равнище на тема: „Животновъдството в сърцето на Европа“ с участието на Жулиен Денорманди, министър на земеделието и храните на Франция, френски евродепутати и народни представители от Националното събрание на Франция. В рамките на посещението си, заместник-министърът се срещна с български фермери, посетители на салона.

30-то юбилейно издание на Международния салон се провежда в периода от 5 до 8 октомври 2021 г. и събира елита на политическата и професионалната земеделска общност на Франция. На него се представят най-добрите производствени и репродуктивни практики в животновъдството.

В рамките на визитата си, заместник-министър Неделков се срещна и с Гонзало Канталпиедра – Ижар, изследовател в Националния институт за изследвания в земеделието, храните и околната среда /INRAE/. Двамата обсъдиха в детайли двустранни научни работни проекти, които са насочени към подобряване методите на хранене и повишаване продуктивността при животните.

Доц. Крум Неделков посети и изследователски център на INRAE в гр. Клермон-Феран, към когото работят 18 научни института.

Leave a Comment