Генералният директор на OIV Пау Рока е доктор хонорис кауза на УХТ

Благодарение на него Университетът по хранителни технологии е третият в света, който ще издава дипломи по магистърска програма за технология на виното по „Програма на OIV“
Професор Пламен Моллов връчва отличията на Пау Рока

Професор Пламен Моллов връчва отличията на Пау Рока

Генералният директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии на тържествена церемония.

Присъстващите в аула „Проф. Милен Бешков“ посрещнаха Пау Рока и ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов на крака под звуците на химна на България  в изпълнение на студентски хор от АМТИИ с диригент Алия Хансе.

Сега вече сте един от нас, заяви проф. д-р Моллов и се обърна към присъстващите в залата преподаватели и студенти. Преди това той връчи на Рока огърлие, папирус-грамота и почетен плакет, а след това хорът изпълни „Gaudeamus Igitur“. Специален подарък – копие на ритон от панагюрското златно съкровище, поднесе ректорът и на съпругата на Пау Рока – Диана.

На церемонията присъстваха проф. Генка Петрова-Ташкова, зам.-министър на образованието и науката, Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в Република България, Ангел Стоев, Областен управител на Пловдив, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, представители на изпълнителната и местната власт, на браншови организации в хранително-вкусовия сектор, ректори на висши училища и преподаватели, експерти в областта на виното и алкохолните напитки.

Председателят на Инициативния комитет за удостояването на Пау Рока с почетното звание, който е председател на Общото събрание на УХТ доц. Стефчо Кемилев оповести мотивите за предложението. В него се казва, че генералният директор на Международната организация по лозата и виното има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ става третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще издава дипломи по „Програма на OIV“ и ще се превърне във водещ световен център в областта на виното и високо алкохолните напитки.

Проф. Моллов запозна присъстващите с решението на Академичния съвет на УХТ, с което бе присъдено почетното звание на Рока.

Генералният директор на OIV благодари за оказаната му чест и подчерта, че УХТ има прекрасен ректор в лицето на проф. Моллов, който за година и половина е свършил по блестящ начин изключително много работа. Дълбоко развълнуван той отбеляза, че България е последното място, което е посетил преди обявяване на пандемията, но нашата страна е и първата, на която посещава оттогава.

В новата магистърска програма под егидата на OIV обучението стартира от следващата учебна година. Пау Рока подчерта, че тя ще привлече студенти от различни държави на Балканския полуостров, от басейна на Черно море, Кавказ и цяла Източна Европа.

Той обяви, че в УХТ ще бъде разкрит първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното. Той включва още създаване на презентационно лозарско стопанство, генна банка с автентични българските сортове лозя, като ще се отглеждат и лози, характерни за Черноморския басейн.

Приоритет за Международната организация по лозата и виното, върху който се работи в момента, е дигитализацията във винения бранш, свързана с проследяването на произхода, пътя и технологията на виното.

 

Leave a Comment