Проф. Бозуков в Люксембург: Финализирахме нови проекти на еко-схемите в Стратегическия план

Българският министър поиска от Комисията равнопоставеност и прозрачност при одобряване на плановете

Христо Бозуков, ЛюксембургРаботим активно по подготовката на българския Стратегически план за новата Общо селскостопанска политика (ОСП), в тясно сътрудничество с всички заинтересовани страни. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се повежда днес и утре в Люксембург.

Той допълни, че до настоящия момент голяма част от интервенциите са повторно обсъдени с браншовите организации. „През изминалите няколко месеца бяха разгледани препоръките на ЕК за разработване на Стратегическия план, както и промяната на параметрите на финансиране на завишената екологична амбиция.

Финализирани са нови проекти на еко-схемите, както и условността, които скоро ще бъдат представени и обсъдени със заинтересованите страни, с които водим активна комуникация“, подчерта българският земеделски министър.

Той изтъкна, че за намаляване на времевия натиск върху държавите членки, с оглед крайния срок за предаване на плановете, е изключително важно да бъде проявен гъвкав подход от страна на службите на ЕК.

По думите му, трябва да има прозрачност в процеса на одобряване на плановете от Комисията, равнопоставеност и прилагане на единни критерии.

Министър Бозуков каза още, че би било полезно да има обмен на информация за напредъка от всички държави, както и регулярно публикуване и споделяне на информация относно Стратегическите им планове.

„Важно е да бъде получавана своевременна обратна връзка от службите на Комисията, включително в рамките на неформалния, предварителен  диалог. Смятам, че е необходимо да се представи контролен лист, по който службите на ЕК ще оценяват плана“, уточни проф. Христо Бозуков.

Той припомни, че от основно значение в процеса на разработване на документа е наличие на достатъчно време за получаване на обратна връзка от земеделския сектор, хранително-вкусовата промишленост и преработка, както и заинтересованите страни в селските райони. „Съгласно Регламента за Стратегическите планове, Комисията следва да оценява и одобрява националните планове само въз основа на актове, които са правно обвързващи за държавите членки“, категоричен бе министър Бозуков.

По време на заседанието, министрите дискутираха и преразглеждане на маркетинговите стандарти на ЕС относно селскостопанските продукти. Българският министър посочи, че трябва да бъдат разработени нови пазарни стандарти, както и да се обърне внимание на промени в законодателството, текущи стратегии и инициативи на ниво ЕС.

Leave a Comment