Израел с метод, който преобръща петлите в кокошки още в яйцето

пиленца, Агра 2020При 80% от заложените яйца се излюпват кокошки. Това обещава нов за нов метод от Израел за въздействие върху пола в яйцата. И стартиращото предприятие, създало метода, се надява процентът на преобръщане на петлите в кокошки да се увеличи.

Тя е разработила биотехнологична платформа за определяне на пола при пилешки ембриони. Технологията контролира околните условия в инкубатора: измерва се влажност, температура и съдържание на CO2. В допълнение, процесът предава звукови вибрации на ембрионите, обяснява Зеев Вилф пред немското издание Top agrar.

В началото на тази година Германия се ангажира от началото на 2022 г. да забрани клането на еднодневни мъжки пилета – практика, която масово се прилага в света. На по-късна фаза на прехода, от началото на 2024 г., ще бъдат разрешени само методи, използвани много по-рано в процеса на инкубация, целящи да гарантират, че ембрионите не изпитват болка. Подобно намерение е изразила и Франция.

Прочети още: Германия първа в света ще спре със закон убиването на еднодневни петлета

„Нашата технология е първата в света, която използва звукови вълни, за да повлияе на процеса на развитие на пола при пилета. Това означава, че на първо място няма мъжки пилета “, казва Вилф. Благосъстоянието на животните ще бъде подобрено, а търговските люпилни ще имат по-ниски разходи. Решението засяга всички инкубирани яйца едновременно, посочва той. В допълнение, чрез подобряване на ефективността на излюпване, компанията може значително да намали въглеродния си отпечатък – с 80% женски пилета, 250 MWh на милион инкубирани яйца могат да бъдат спестени.

Новият метод се тества върху породите Hy-Line, Lohmann и Dekalb. Всички те са с бяла перушина.

Основна технология: Патентован инкубационен протокол, който контролира условията на околната среда по време на инкубационната фаза, регулира температурата, влажността и въздушния поток от стандартните инкубационни методи и използва звукови вибрации при определени честоти, амплитуди и периоди от време. Това води до образуването на повече женски, отколкото мъжки носачки.

Преобразуваните в кокошки петли се държат по подобен начин на търговските стада от същата порода (съотношение на снасяне, смъртност, размер на яйцата, пукнатини от черупки и др.).

Естествените женски носачки, родени с този метод, поддържат сходни показатели като необработените женски.

В момента AMADORI в Италия тества модел на SOOS, друго тестване започва в Ню Йорк / САЩ с научното участие на Нюйоркския университет. Има още изпитания в Белгия и Франция.

 

Leave a Comment