ЕС ще обяви възможностите за подпомагане на бизнеса и населението заради скъпата енергия

ЕС, БрюкселЕвропейският съюз (ЕС) трябва да обяви в сряда редица възможности за страните-членки да се справят с нарастващите разходи за енергия.

Брюксел се стреми да смекчи въздействието върху потребителите на очаквания недостиг на енергия, което може да доведе до покачване на вътрешните сметки.

Намерението е да се даде възможност на държавите-членки да гарантират, че цените на енергията се поддържат ниски, без да се нарушават строгите правила за конкуренция.

Някои държави вече се включиха на национално ниво, за да ограничат покачващите се цени.

Франция обеща таван на цените и планира да предложи на по-бедните домакинства плащане от по 100 евро (115 долара) за всяко. Междувременно Италия обмисля мерки като облекчение чрез намаляване на данъците.

В средносрочен план Испания, Франция и Гърция призоваха за по-всеобхватни мерки на европейско ниво. Те искат блокът да координира покупките на газ, да създаде съвместно хранилище на газ и да прекъсне връзката между цената на електроенергията и газа.

Конкретни преговори се планират за срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври.

Припомняме, че цените на едро на природния газ в Европа се увеличиха повече от три пъти тази година, като резервоарите за съхранение са недостатъчно запълнени преди зимата. Междувременно цената на петрола и на въглищата също скочи.

Русия – източникът на по-голямата част от вноса на газ в общността – беше обвинен от някои представители на ЕС в съкращаване на доставките в опит да принуди Германия да активира новоприключения газопровод „Северен поток 2“.

Маршрутът на тръбопровода пресича Балтийско море, заобикаляйки Украйна , а някои държави -членки виждат развитието му като геополитически ход от Кремъл.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща в Киев да осигури доставките на природен газ на Украйна.

 

Leave a Comment