ЕС обмисля бариера пред фалшивия китайски мед с нови правила за етикиране

Словения предлага на етикета да се посочват всичките държави на произход

базар на мед в ПловдивЕС ще промени правилата си за етикетиране на храни, за да спре продажбата на фалшив китайски мед. Това се договориха на среща тази седмица европейските министри на земеделието и комисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Пчелният мед е един от най-често фалшифицираните продукти в света и пчеларите от ЕС отдавна се оплакват заради щетите, които понасят от промишленото, нискокачествено производство на мед в Китай, най-големият производител на мед в света. Там е обичайно производителите на мед да го смесват със захарен сироп – практика, която не отговаря на стандартите на ЕС, но е трудна за откриване.

Настоящите правила на ЕС за етикетиране на мед вече изискват етикета да посочва страната на произход на ЕС, но когато става въпрос за смес от мед от различни страни, категориите са неясни – етикетите посочват като произход ЕС, извън ЕС или смес.

Инициаторите на искането за „подробно и недвусмислено“ етикетиране на меда са Франция , Португалия и особено Словения.

Министърът на земеделието на Словения Йоже Подгоршек заяви по време на пресконференция след срещата на министрите, че еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски е признал необходимостта от изменение на правилата за етикетиране. Подгоршек добави, че Комисията е посочила планове за изготвяне на преработен проект на директива относно меда, съобщава „Политико“.

Словения иска страните на произход в медовите смеси да бъдат индивидуално посочени на етикетите.

Подгоршек не споменава Китай или която и да е трета държава, но азиатската държава е един от най-големите износители на мед в ЕС наред с Украйна, а фалшивият китайски мед е тема на дискусии в Брюксел от години заради оплакванията на пчеларите от ЕС от нелоялната конкуренция.

ЕС разчита на пчелари извън блока за 40 % от консумацията на мед.

Словенският министър каза, че предложението вероятно ще бъде финализирано по време на френското председателство на Съвета на ЕС в началото на следващата година.

Leave a Comment