От 12 часа бизнес и синдикати се събират на протест заради тока

Министерски съвет - сградаДнес от 12 часа пред сградата на Министерския съвет работодателски организации и синдикати се събират за протест заради високите цени на електроенергията.

Те искат незабавни компенсации за всичките около 600 000 небитови потребители, които не могат да се справят с трикратното увеличение на тока, чиято цена на борсовия пазар надхвърля 450 лева за мегаватчас. Протестиращите ще настояват правителството да вземе спешни мерки, за да предотврати неизбежни фалити в трудната ситуация с енергията.

Според синдикатите цените могат да бъдат намалени наполовина само с административни мерки.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват правителството да изплати компенсации не само за настоящия и бъдещ период с високи цени на електроенергията, но и от август, когато започна повишаването.

Очаква се в сряда на редовното заседание на Министерския съвет да бъдат оповестени мерките, които правителството ще предприеме.

Вчера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поискаха да се даде възможност за предприятията – най-големи потребители на енергия, да я закупуват директно от АЕЦ Козлодуй и НЕК. Това предложение обаче бе отхвърлено от останалите работодателски организации, тъй като поставя в изгодна ситуация само едрия бизнес.

 

 

 

 

Leave a Comment