Ново: Какви са условията за обвързана подкрепа за новозасадени трайни насаждения до влизане в плододаване

Стопаните трябва да са засадили сертифициран посадъчен материал и да са вписали градините в Регистъра на трайните насаждения

градина с прасковиЕдна грешка от изминалия програмен период ще бъде поправена през 2023-2027 г. Това се вижда от предложението на земеделското министерство, представено в предварителните материали за заседанието на 14-та тематична работна група.

Досега за новозасадените трайни насаждения не се получаваше обвързано подпомагане и стопаните трябваше сами да поемат разходите до момента на първата беритба. От 2023 г. това ще бъде поправено, тъй като е създадена нова интервенция: „Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодови насаждения до встъпването им в плододаване“.

За да има право да кандидатства за субсидии, стопанинът трябва да е „активен“ фермер, а новозасадената градина да е най-малко върху 5 декара площ.

Помощ ще се получава за ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде.

Бенефициентите по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите имат задължението да изпълняват изискванията за предварителната условност.

Обвързано с производството подпомагане на доходите –  плодови насаждения  до встъпването им в  плододаване, се отпуска под формата на годишно плащане на хектар, отговарящ на изискванията за допустим хектар.

Бенефициентите получават подпомагане, когато за новосъздадените насаждения са използвали сертифициран посадъчен материал и са представили  доказателства за това.

Новосъздадените насаждения следва да бъдат вписани в Регистър на трайните насаждения, който все още не е създаден. Помощта по интервенцията се ограничава до младенческия период на насажденията – периодът от тяхното засаждане до встъпването им плододаване, и е съобразен с вида и сорта на културата, както и метода и на отглеждане..

За по-прецизно таргетиране на подкрепата по отношение на културата „десертно грозде“ ще бъде приложена сортова листа с допустимите по схемата сортове десертно грозде.

При производството следва да са спазени всички агротехнически мероприятия.

При заявяване интервенцията може да се комбинира с интервенцията за обвързано подпомагане на доходите – плодове, като по конкретната интервенция се заявяват само площи с новосъздадени насаждения.

Leave a Comment