Близо милион подписа против фермите за ценни кожи са внесени за срещата на Г-20

куче, фермаОрганизацията, обединена срещу употребата на ценни кожи в модата – Fur Free Alliance, от която е част и международна организация за защита на животните Четири лапи, предаде повече от 880 000 подписа на италианската делегация на Г-20, призоваващи за спешни глобални действия срещу отглеждането на животни за ценните им кожи, във връзка предстоящата среща на върха на Г-20 в Рим, която ще се проведе по-късно този месец.

Петицията на Fur Free Alliance призовава световните лидери да признаят публично, че отглеждането на животни за ценните им кожи трябва да бъде прекратено, за да се опази здравето както на хората, така и на животните.

Норките са силно податливи на COVID-19, който се разпространява бързо в интензивни ферми за кожи, които често развъждат десетки и стотици хиляди животни в тесни клетки с нехигиенични и стресиращи условия. От април 2020 г. над 440 ферми за норки са засегнати от коронавирус в 12 страни в Европа и Северна Америка. В резултат на това, милиони норки са заразени и унищожени, а броят им продължава да расте.

Световната здравна организация предупреди, че фермите за кожи от норка представляват реален риск за общественото здраве във връзка с COVID-19, както и за дивата природа. В допълнение, изследователите на организацията са изразили опасения, че свързаните с норки варианти на вируса могат да намалят ефикасността на ваксините. Въпреки това и сериозните опасения относно рисковете за общественото здраве, повечето държави, в които такова производство съществува, разрешиха интензивните операции по развъждане на норки.

През последните 20 години 20 държави предприеха действия за ограничаване на отглеждането на животни заради ценните им кожи, защото е жестока, остаряла и вече ненужна практика. За да отговорят на изискванията на потребителите за етични продукти, все повече дизайнери се отказват от използването на естествена животинска козина в своите колекции. През последните няколко години се наблюдава рязък спад на цените на кожи и стокови запаси, които не са продадени.

 

 

Leave a Comment